Γερμανικός Τύπος: «Εξοπλισμοί πάση θυσία» στην Ελλάδα»

RAFALE

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η επικριτική έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, αλλά και οι τακτικοί ελιγμοί Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας απασχολούν και σήμερα τον γερμανόφωνο τύπο.

“Εξοπλισμοί πάση θυσία” επιγράφεται ανάλυση στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), που αναφέρει ότι “η Ελλάδα αισθάνεται να απειλείται από την Τουρκία” και παραθέτει αναλυτικά τα εξοπλιστικά προγράμματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον ρόλο της Γαλλίας: “Το καλοκαίρι το ελληνικό και το γαλλικό ναυτικό προχώρησαν σε μία επίδειξη ενότητας, πραγματοποιώντας κοινά γυμνάσια. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επικρίνει την Τουρκία, όχι μόνο λόγω των γεωτρήσεων για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα, αλλά και λόγω της εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Η Γαλλία θέλει να αποτρέψει τη διεύρυνση της τουρκικής επιρροής στη Μεσόγειο”.

Για την οικονομική πτυχή των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων o ανταποκριτής της ARD αναφέρει: “Για να πληρώσει τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, τις φρεγάτες και τα όπλα η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της κατά το ένα τρίτο. Στα επόμενα δέκα χρόνια η κυβέρνηση της Αθήνας θέλει να επενδύσει επιπλέον δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις. Και αυτό ενώ ήδη σήμερα η Ελλάδα είναι η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ”.

«Οπισθοδρόμηση» στην Τουρκία

Στην επικριτική για την Τουρκία “έκθεση προόδου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει το Spiegel Online. Όπως επισημαίνει “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία έχουν παγώσει εδώ και χρόνια και αυτό μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, καθώς η Κομισιόν στηλιτεύει την οπισθοδρόμηση της (τουρκικής) κυβέρνησης σε ζητήματα όπως ο σεβασμός του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

“Υποψήφιος παρά τη θέλησή του” επιγράφεται άρθρο της αυστριακής Die Presse για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από ευρωπαϊκές αξίες και ευρωπαϊκούς κανόνες, ενώ προκαλεί συνεχώς νέες συγκρούσεις. Αυτό τεκμηριώνεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τι είναι αυτό που εμποδίζει τα κράτη-μέλη να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις;”

 

Πηγή: dw.com

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Τύπος τα γράφει,η Μέρκελ όμως δεν τα διαβάζει,ίσως είναι αγράμματη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ