ΕΛΔΥΒ: 27 χρόνια από την ελληνική αποστολή στη Βοσνία στα πλαίσια της IFOR-SFOR

ΕΛΔΥΒ

Σαν σήμερα, στις 14 Δεκεμβρίου 1995, αποφασίστηκε η σύσταση από το ΝΑΤΟ της Πολυεθνικής Στρατιωτικής Δύναμης “IFOR”  με ζώνη ευθύνης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη,  στα πλαίσια της οποίας αναπτύχθηκε η  ΕΛΔΥΒ (Ελληνική Δύναμη Βοσνίας).

Ως επακόλουθο της καταστροφικής και ολοκληρωτικής διαμάχης, που ξέσπασε στην παραπάνω πρώην επαρχία της Γιουγκοσλαβίας το καλοκαίρι του 1991, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΑΣΕ, ανέλαβαν αρκετές πρωτοβουλίες για την εδραίωση της ειρήνης και του διαλόγου στην περιοχή.

Ο Ο.Η.Ε. με την υπ’ αριθμ. 713(1991) απόφαση της 25ης Σεπτεμβρίου 1991, κάλεσε όλα τα έθνη να εφαρμόσουν ένα γενικό «εμπάργκο» όπλων και στρατιωτικών υλικών εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στις αρχές του 1992 εγκαταστάθηκε στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας η UNPROFOR, με εντολή την παρεμβολή ανάμεσα στους αντιμαχόμενους. Παράλληλα, για πρώτη φορά, αναπτύχθηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ και η UNPREDEP.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Β-Η, λόγω μη αποδοχής του ειρηνευτικού σχεδίου, έντασης των συγκρούσεων, σοβαρά διεθνή αντικρουόμενα συμφέροντα κ.λ.π., οδήγησαν τα Η.Ε., να αποσύρουν τις δυνάμεις της UNPROFOR από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Dayton της 21ης Νοεμβρίου 1995, της οποίας το τελικό κείμενο υπογράφηκε στο Παρίσι στις 14 Δεκεμβρίου 1995, και την έκδοση της υπ’ αρίθμ. 1031 απόφασης του ΣΑ/Ο.Η.Ε., αποφασίστηκε η σύσταση από το ΝΑΤΟ Πολυεθνικής Στρατιωτικής Δύναμης με ζώνη ευθύνης τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ονομασία IFOR (Implementation Force – Δύναμη Επιβολής Ειρήνης). Η επιχείρηση έλαβε την κωδική ονομασία “JOINT ENDEAVOR” και το ΚΥΣΕΑ, με την υπ’ αριθμόν 1 της 10ης/1995 Συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε τη συμμετοχή της Ελλάδας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Η Ελληνική συμμετοχή αρχικά αποτελούνταν από:
• Ένα ειδικό Λόχο Μεταφορών, δύναμης 250 ανδρών με 117 οχήματα, που εντάχθηκε στο Βελγικό Τάγμα Μεταφορών με έδρα το VISOKO, που ονομάστηκε Ελληνική Δύναμη Βοσνίας (ΕΛΔΥΒ).
• Μία Φρεγάτα και δύο Ναρκαλιευτικά, για τις ανάγκες της επιχείρησης SHARP GUARD.
• Δύο Α/Φ C-130 και 17 άνδρες ως προσωπικό υποστήριξης, με έδρα το RIMINI ΙΤΑΛΙΑΣ, για τις ανάγκες μεταφορών προσωπικού και υλικών των IFOR – SFOR.
• Δεκαπέντε Αξιωματικούς, για ενίσχυση των Στρατηγείων.

Το Νοέμβριο του 1996 το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την παράταση της συμμετοχής της ΕΛΔΥΒ στην πολυεθνική δύναμη, η οποία στις 20 Δεκεμβρίου μετονομάστηκε σε SFOR (Stabilization Force). Η αποστολή της ΕΛΔΥΒ, στο πλαίσιο των γενικών αποστολών της SFOR, ήταν η εκτέλεση μεταφορών εφοδίων και υλικών πάσης φύσεως από και προς τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Βοσνίας, με σκοπό την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας.

Η ΕΛΔΥΒ, αποτελούνταν από ένα Λόχο, συνολικής δύναμης 280 ανδρών που εγκαταστάθηκε σε στρατόπεδο στο Βίσοκο, 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σεράγεβο, μαζί με δυνάμεις από το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία. Το υπόψη Τάγμα Μεταφορών έλαβε την κωδική “BELUGA”, από τα αρχικά των συμμετεχόντων κρατών.

Την 1η Απριλίου 1997 το Βέλγιο που ασκούσε τη διοίκηση του στρατοπέδου αποχώρησε από τη BELUGA και η ΕΛΔΥΒ ανέλαβε την Ηγεσία της εν λόγω δύναμης.

Στις 28 Ιουνίου 1998 μια Βουλγαρική διμοιρία, 26 ανδρών, ενσωματώνεται στην ΕΛΔΥΒ και με την αποχώρηση και του Λουξεμβούργου, η δύναμη μετονομάζεται σε HELBA (HELLAS-BULGARIA-AUSTRIA). Το όνομα αυτό ίσχυε και μέχρι αρχές του 2003, ημερομηνία επαναπατρισμού της ΕΛΔΥΒ, παρά την αποχώρηση του Αυστριακού Τάγματος Μεταφορών στις 14 Φεβρουαρίου 2000 και της Βουλγαρικής Διμοιρίας στις 14 Ιανουαρίου 2001.

Η ΕΛΔΥΒ επιτέλεσε τεράστιο έργο και έφερε σε πέρας περί τις 2000 αποστολές έχοντας διανύσει πάνω από 19 εκατομμύρια χιλιόμετρα, χωρίς κανένα ατύχημα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, την κακή κατάσταση των δρόμων και την επικινδυνότητα των δρομολογίων.

Μία άλλη σημαντική πρωτοβουλία της ΕΛΔΥΒ ήταν, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στο Σεράγεβο και την οργάνωση “Γιατροί του Κόσμου”, να συγκεντρώσει από διάφορες πόλεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας, 22 ανάπηρα παιδάκια, τα οποία έπεσαν θύματα ναρκών κατά τη διάρκεια του πολέμου και να τα μεταφέρει στην Ελλάδα όπου παρέμειναν για 15 ημέρες.

Η εκτέλεση ενός μεγάλου αριθμού αποστολών, χωρίς την ύπαρξη ατυχήματος, καταδεικνύει την άρτια οργάνωση και τον επαγγελματισμό που διέκρινε το Ελληνικό τμήμα ενώ οι σημαντικές μεταφορικές δυνατότητές του, ήταν ζωτικής σημασίας στο Σύστημα Διοικητικής Μέριμνας της πολυεθνικής δύναμης. Ακολούθως, η δύναμη της ΕΛΔΥΒ στα πλαίσια της  SFOR μετασχηματίστηκε σε ένα Λόχο Μεταφορών με Διμοιρία Υγειονομικού και Εθνικό τμήμα υποστήριξης NSE, συνολικής δύναμης περίπου 100 ανδρών.

Επιπρόσθετα, στα Επιτελεία (HQs) της SFOR υπηρετούσαν συνολικά έξι (6) Έλληνες Αξιωματικοί.

Στη SFOR υπάγεται επίσης η ΑΜΙΒ(Αllied Military Intelligence Battalion), στην οποία η χώρα μας συμμετέχει με 2 άνδρες και το NIC (National Intelligence Cell), στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει με 4 άνδρες.

Στα πλαίσια της αναθεώρησης από το ΝΑΤΟ των δυνάμεών του στην Βαλκανική, από Φεβρουάριο 2003 η χώρα μας συμμετέχει στην SFOR με το Λόχο Στρατονομίας, συνολικής δύναμης περίπου 45 – 50 ανδρών, ως Leading Nation στη Διεθνή Στρατιωτική Αστυνομία (IMP) της SFOR με έδρα το Στρατόπεδο BUTMIR (Σεράγεβο).

Η ανωτέρω δύναμη εγκαταστάθηκε στο Στρατόπεδο BUTMIR μετά την 10 Ιαν 2003, ενώ αντίστοιχα ο Λόχος Μεταφορών επέστρεψε στην Ελλάδα περί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου μετά την παράδοση υλικών και οχημάτων στον Λόχο Στρατονομίας.

Στην σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου 2004, ελήφθη η επίσημη απόφαση από το ΝΑΤΟ, για τερματισμό της SFOR και την ανάληψη επιχείρησης υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση την 4η Δεκεμβρίου 2004 με την επονομασία “ALTHEA”.

Παράλληλα δημιουργήθηκε Νατοϊκό Στρατηγείο στο Σεράγεβο ( NHQ Sarajevo) με έναρξη στελεχώσεως του από τον Ιούλιο 2004 και λειτουργίας του από τον Δεκέμβριο 2004.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ALTHEA”

Το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης 28 και 29 Ιουνίου 2004 αποφάσισε τον τερματισμό της επιχείρησης Stabilization Force (SFOR).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ με την απόφαση 1551 της 9ης Ιουλίου 2004 ζήτησε τη συνέχιση της επιχείρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την επιτυχή εκτέλεση της επιχείρησης CONCORDIA στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αποφάσισε να αναλάβει μια μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση αυτή τη φορά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως διάδοχη του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ την 12 Ιουλ 2004 αποφάσισε, στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, την ανάληψη της επιχείρησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την Ονομασία ‘’ALTHEA’’. Η επιχείρηση θα εκτελεστεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διευθετήσεις του «BERLIN PLUS» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2004 και δεν έχει προσδιορισθεί η διάρκεια της.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση, έχοντας ενταχθεί στην ομάδα κρατών (Φινλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, Αυστρία, Ιρλανδία, Τσεχία, Σλοβενία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία) που με επικεφαλής τη Φινλανδία ανέλαβαν τον Β. τομέα (TOUZLA) της επιχείρησης.

Από το Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2005, η χώρα μας συμμετείχε και με ομάδα δύο Ε/Π CH 47 D (CHINOOK) μαζί με το απαραίτητο προσωπικό, και ασκούσε τη Δκση του Πολυεθνικού Λόχου Ελικοπτέρων τον οποίο αποτελούσαν το Βέλγιο και η Τσεχία, συνολικά 37 στελέχη.

Η αποστολή της επιχείρησης είναι να διεξάγει επιχειρήσεις στη Β-Ε με τη στρατηγική καθοδήγηση της ΕΠΑ υπό την εξουσία του Συμβουλίου, για παροχή αποτροπής, συνεχούς συμμόρφωσης με την ευθύνη της εκπλήρωσης των καθοριζομένων στα παραρτήματα 1Α και 2 του Γενικού Πλαισίου της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του DAYTON και να συνδράμει στη δημιουργία σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ, επ’ ωφελεία των προσπαθειών του Υψηλού Επιτετραμμένου του ΓΓ/ΟΗΕ.

Από 1 Δεκεμβρίου 2006 – 12 Ιουλίου 2007 η χώρα μας ανέλαβε τη Δκση του Βορείου Τομέα (MNTF – N) .

Στο πλαίσιο αυτό, διατέθηκαν:
– Ένας Ανώτατος Αξιωματικός ΣΞ, βαθμού Ταξιάρχου, ως Διοικητής.
– Ομάδα Δκσης και στελέχη στο Επιτελείο (11 άτομα).
– Σύστημα επικοινωνιών και πληροφορικής [Communication and Information Systems (CIS)].
– Επιπλέον προσωπικό (περίπου 30 άτομα), μέσα και υλικά για την διεκπεραίωση του έργου και τη λειτουργία του Τακτικού Συγκροτήματος.
– Το σύνολο του προσωπικού που ήταν τοποθετημένο ανερχόταν στα 118 άτομα.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο, το ΓΕΣ συμμετέχει στην επιχείρηση με 2 στελέχη στο Επιτελείο της EUFOR, στην πρωτεύουσα Σεράγεβο.

Πηγή: geetha.mil.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ