Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός : Αφιέρωμα στον κορυφαίο εθελοντικό οργανισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Σαν σήμερα, στις 29 Οκτωβρίου 1863, ιδρύεται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός από τον ελβετό Ερρίκο Ντινάν. 

Δεκατέσσερα χρόνια μετά ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός , ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.

Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Σύντομο ιστορικό

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Από τη στιγμή της ίδρυσής του αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και σήμερα αποτελεί μέρος της «οικογένειας» του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.  Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.

Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Στη μακρά πορεία του παραμένει σταθερά αφοσιωμένος στις διεθνείς ανθρωπιστικές αρχές και στην αλληλέγγυα εθελοντική προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο.

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. είναι:

– Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή και επικουρία στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.

– Σε καιρό ειρήνης: η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Τομείς και Διευθύνσεις του Ε.Ε.Σ.

Τομέας Νοσηλευτικής

Ο Τομέας Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ιδρύθηκε το 1878, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Συλλόγου.  Στην ιστορία του ερυθροσταυρικού κινήματος, οι Νοσηλεύτριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έχουν συμμετάσχει σε κάθε έκτακτη ανάγκη της χώρας που προέκυψε από τους πολέμους, μετά από φυσικές καταστροφές ή μετακινήσεις πληθυσμών. Η εικόνα της Νοσηλεύτριας του Ερυθρού Σταυρού είναι αποτυπωμένη στη μνήμη και την ιστορία της Ελλάδας και συμβολίζει το ανθρωπιστικό έργο του Συλλόγου.

Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας

Ο Τομέας Κοινωνικής Πρόνοιας συστάθηκε το έτος 1964, με σκοπό την παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις αρχές και τη δεοντολογία της Κοινωνικής Εργασίας.

Οι Υπηρεσίες του Τομέα Κοινωνικής Πρόνοιας και τα προγράμματα που αναπτύσσει, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, επαγγελματίες άλλων ειδικοτήτων καθώς και Εθελοντές  Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών, Διασωστών  & Ναυαγοσωστών

Το  Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών, Διασωστών  & Ναυαγοσωστών του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού,  δημιουργήθηκε το 1932 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη Πρώτων  Βοηθειών  και  Διάσωσης  στην Ελλάδα, έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και σε κάθε είδους έκτακτη κατάσταση, όσο υπάρχουν άνθρωποι.

Αποτελείται σήμερα από μια αναλογία 60% γυναικών και 40% ανδρών, και διαθέτει ένα δίκτυο εθελοντών με 4.500 περίπου  ενεργά  μέλη και μέσο όρο ηλικίας το 23ο έτος.   Δραστηριοποιείται  σε  35  πόλεις   της Ελλάδας και παρέχει  εξειδικευμένες  υπηρεσίες  Πρώτων  Βοηθειών,  Προνοσοκομειακής  Υποστήριξης  Ζωής,  Έρευνας  και  Διάσωσης,  Πρόληψης  και  Αντιμετώπισης  Καταστροφών,  Ναυαγοσωστικής.

Διεύθυνση Νεότητας

Η Διεύθυνση Νεότητας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ιδρύθηκε στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σαν αποτέλεσμα της αυθόρμητης προσφοράς των παιδιών και των νέων για την περίθαλψη και την υλική και ηθική υποστήριξη των παιδιών θυμάτων του πολέμου.

Το 1930, στο Διεθνές Συνέδριο των Βρυξελλών η Διεύθυνση Νεότητας αναγνωρίστηκε σαν αναπόσπαστο μέρος του Ερυθρού Σταυρού υπαγόμενη στο καταστατικό του Ερυθρού Σταυρού της χώρας στην οποία ανήκει.

Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων

Η πολύχρονη παρουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις πιο δύσκολες και έκρυθμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας είναι μια παρακαταθήκη εμπειρίας αλλά και ανάμνησης  του ανθρώπινου πόνου. Η ευαισθησία του Συλλόγου απέναντι στην αγωνία, την αρρώστια, την πείνα και την ανθρώπινη δυστυχία κινητοποιεί τη δράση του εντός και εκτός Ελλάδος όπου υπάρχει ανάγκη.

Ως ενεργό μέλος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, συμμετέχει στο διεθνές έργο του Κινήματος που στηρίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και τη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Συλλόγων. Για να πραγματοποιηθεί ομαλά η συνεργασία και για να διασφαλίζεται η κατάλληλη και αποτελεσματική αποστολή βοήθειας, τις σημαντικές και πολύπλοκες διαδικασίες των διεθνών επαφών του Συλλόγου αναλαμβάνει η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων.

Διεύθυνση Αναζητήσεων

Η Διεύθυνση Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την ίδρυσή του, το 1915, μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει πολύ σημαντικό έργο. Σε όλη την πορεία του έχει δραστηριοποιηθεί σε έκρυθμες καταστάσεις, σε περιόδους πολέμου και ειρήνης αναζητώντας αγνοουμένους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διευκολύνοντας την επικοινωνία αιχμαλώτων, φυλακισμένων και προσφύγων με τους οικείους τους.

 

Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού :  www.redcross.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ