Η γιαγιά της ΕΛΔΥΚ…..

Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βλάχος, Αντιστράτηγος ε.α.

 

 

ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΒΡΑΑΜ !!! Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ… Η ΗΡΩΙΔΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ !!!!

ΚΥΠΡΟΣ 1974

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΙ ΤΡΑΒΟΥΝ ΕΜΠΡΟΣ.

ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΑΚΙ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΔΕΑ.

ΓΙΑ ΤΗΝ 78ΧΡΟΝΗ, ΤΟ 1974, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΑΒΡΑΑΜ Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΑΖΙ.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ Η ΗΡΩΙΚΗ ΓΙΑΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΚΑΘΕ ΗΘΟΥΣ.

Η κα. Καλλιόπη και ο σύζυγός της δέθηκαν με την ΕΛΔΥΚ χρόνια πριν το μοιραίο 1974 καθώς στο πρόσωπο των ανδρών της έβλεπαν την ίδια την Ελλάδα. Οι δύο τους πήγαιναν φρούτα στους στρατιώτες, τους αγόραζαν τσιγάρα… Σύντομα κατέστησαν το σήμα κατατεθέν της ΕΛΔΥΚ και οι δύο Αβραάμ έγιναν μέρος της ΕΛΔΥΚ μοιραζόμενοι και το φαγητό με τους άνδρες της.

Το 1969 η κα. Καλλιόπη χήρεψε. Παρόλα αυτά συνέχισε το έργο της. Μετά ήρθε η τουρκική εισβολή (Αττίλας Ι). Στο διάστημα μεταξύ του Αττίλα Ι και ΙΙ όταν για κάποιους η Κύπρος βρισκόταν μακριά, για άλλους η Ελλάδα ήταν κοντά και έτσι η γερόντισσα Καλλιόπη τα παράτησε όλα, παιδιά και οικογένεια και επέστρεψε στη Λευκωσία για να φροντίσει τα «παιδιά της», τα παιδιά της Ελλάδας, τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ.

Τα παιδιά της, τα βιολογικά, προσπάθησαν να τη μεταπείσουν, μάταια όμως. Όταν της είπαν ότι κινδύνευε να σκοτωθεί αυτή απάντησε: «Οι λεβέντες δεν φοβούνται να πεθάνουν και θα φοβηθώ εγώ η παλιόγρια;».

Αλλά και όταν έφτασε στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ όλοι προσπάθησαν να την μεταπείσουν. Δεν το κατόρθωσαν. Η κα. Καλλιόπη διέθεσε όλα τα πουλερικά που διέθετε, έδινε στους άνδρες ψωμί, νερό, τσιγάρα, καραμέλες, ότι μπορούσε…

Ζωντανή την είδαν τελευταία φορά στις 14 Αυγούστου 1974 στον Αγ. Δομέτιο που είχε πάει στην εκκλησία για να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων σα να ήξερε.

Κατόπιν επέστρεψε στο στρατόπεδο. Οι Τούρκοι, άτιμοι πάντα, εξαπέλυσαν τον Αττίλα ΙΙ. Η μάχη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ είναι γνωστή και βγαλμένη από τα βάθη ελληνικής ψυχής.

Η γιαγιά της ΕΛΔΥΚ ήταν εκεί. Έπεσε στο πλευρό των «παιδιών» της στην Σχολή Γρηγορίου, όπου οι ελληνικές οπισθοφυλακές είχαν καταφύγει.

Σύμφωνα με μαρτυρία η γιαγιά Καλλιόπη βρέθηκε νεκρή πάνω από τους στρατιώτες σα να ήθελε να τους σκεπάσει μέχρι το τέλος.

Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΔΥΚ «κοιμάται» πλάι στα «παιδιά» της στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας.ρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Βλάχο::

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΧΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ