Η γυναίκα στη σύγχρονη Ελληνική Αστυνομία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Σαν σήμερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1969,  κατατάσσονται  για πρώτη φορά γυναίκες στην Ελληνική Αστυνομία.

 

Σήμερα συμπληρώνονται 53 χρόνια από την ημέρα την κατάταξη των πρώτων  45 γυναικών αστυυλάκων στο Σώμα της πρώην Αστυνομίας  Πόλεων.

Οι μετέπειτα κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία των γυναικών στην Ελληνική Αστυνομία είναι οι εξής:
  • Το 1971 προσλαμβάνονται, ως ειδικό προσωπικό, 25 γυναίκες στο Σώμα της πρώην Χωροφυλακής.
  • Το 1983 επετράπη η είσοδος γυναικών αστυνομικών στην Σχολή Αξιωματικών σε ποσοστό 10% επί των θέσεων που προκηρύσσονταν.
  • Από το 2003 οι γυναίκες εισέρχονται χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Οι γυναίκες σήμερα υπηρετούν σε όλες τις Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε επιτελικές όσο και σε μάχιμες. Κάποιες εξ’ αυτών ασκούν διοίκηση ενώ άλλες υπηρετούν σε κρίσιμα πόστα μεγάλης επικινδυνότητας. Παράλληλα, πολλές είναι πτυχιούχοι Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και πτυχιούχοι ξένων γλωσσών.

Λαμβάνουν ίδια εκπαίδευση με τους άνδρες συναδέλφους τους και στέκονται ισότιμα και ισάξια δίπλα τους κατά την εκτέλεση των καθημερινών τους υπηρεσιών και καθηκόντων.

Σήμερα στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας υπηρετούν περίπου 7.000 γυναίκες, εκπροσωπώντας το 13% του προσωπικού του Σώματος.
Οι γυναίκες στο Αστυνομικό Σώμα χαίρουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες, όσον αφορά στην κατάταξη, την εκπαίδευση, το χρόνο εργασίας, τις αποδοχές και τον εξοπλισμό που φέρουν.
Από το έτος 2003, η εισαγωγή και κατάταξη των γυναικών στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας γίνεται χωρίς ποσόστωση θέσεων και με τα ίδια κριτήρια για άνδρες και γυναίκες, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η εισαγωγή των γυναικών στις Αστυνομικές Σχολές γινόταν με ποσοστό 10% επί του αριθμού των αντρών.
Το ίδιο ισχύει και για την εισαγωγή και κατάταξη αστυνομικών και ιδιωτών ως αστυνομικό προσωπικό ειδικών καθηκόντων.
Οι γυναίκες αστυνομικοί εκπαιδεύονται κατά τον ίδιο τρόπο με τους άνδρες αστυνομικούς, στις ίδιες Αστυνομικές Σχολές και στα ίδια εκπαιδευτικά σεμινάρια (αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας, προστασίας επισήμων προσώπων, κ.λπ.).
Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, όπου η εξέλιξη των γυναικών στο Αστυνομικό Σώμα δεν υπόκειται σε περιορισμούς. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, γυναίκα αστυνομικός της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθη στο βαθμό του Υποστράτηγου, το έτος 2002.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ