Η «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως» του 1509 στη Κωνσταντινούπολη

Η ΜΙΚΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Σαν σήμερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1509, ισχυρός σεισμός, γνωστός ως «Μικρή Ημέρα της Κρίσεως», χτυπά την Κωνσταντινούπολη.

 

Ο σεισμός συνέβη περίπου στις 10μμ, είχε εκτιμώμενο μέγεθος 7,2 ± 0,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Συνοδεύτηκε από τσουνάμι με ύψος τουλάχιστον 6μ. και 45 ημέρες έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας. Τα θύματα αυτού του σεισμού είναι ελάχιστα γνωστά, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 4.000 έως 13.000, ενώ γκρεμίστηκαν 1070 σπίτια, 109 τζαμιά και μεγάλο μέρος των τειχών.

Μελέτες στην περιοχή έδειξαν ως κύριο υπεύθυνο μια ρήξη ρήγματος περίπου 70km. Το ίδιο ρήγμα συσσωρεύει ενέργεια που στο απώτερο μέλλον πιθανόν να εκτονώσει ξανά με “άκομψο” τρόπο.

Ο σεισμός φέρεται να προβλεύθηκε από έναν ανώνυμο Έλληνα μοναχό από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο των Σουλτάνων.

Οι ευρωπαϊκές πηγές την εποχή εκείνη θεωρούσαν το σεισμό ως είδος τιμωρίας, μια τιμωρία από τον Θεό εξαιτίας των συγκρούσεων των Τούρκων εναντίον Ευρωπαίων Χριστιανών.

Ομοίως, ο Μπάγιαζιντ Β ‘το θεώρησε ως τιμωρία από τον Θεό, καθώς ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 300 ιππείς του βεζίρη Μουσταφά πασά με τα άλογά τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ