Η Χριστουγεννιάτικη Αερομαχία των έξι αεροσκαφών της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού

32 ΜΟΙΡΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ

Σαν σήμερα στις 26 Δεκεμβρίου του 1940 έξι Έλληνες πιλότοι της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού μετά απο την εκτέλεση της αποστολής τους ήρθαν αντιμέτωποι με ιταλικά καταδιωκτικά

 

Έξι αεροπλάνα Blenhein Mk IV της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού έπληξαν τις λιμενικές εγκαταστάσεις Κρυονερίου (νότια της Αυλώνας).

Τα ελληνικά αεροπλάνα όμως αφού έληξε ο βομβαρδισμός δέχθηκαν επίθεση από εννέα ιταλικά καταδιωκτικά Fiat CR.42, από τα οποία κατόρθωσαν να διαφύγουν χωρίς καμία απώλεια.

Τα ελληνικά Blenheim Mk IV

Η ιστορία των ελληνικών Blenheim Mk IV ξεκινάει λίγα χρόνια πριν τον Β’ ΠΠ, όταν παρελήφθησαν με πολλές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους.

Ειδικότερα, δεν διέθεταν σκοπευτικά, ασύρματο, φορείς βομβών και ενδοεπικοινωνία, καθώς τα αντίστοιχα συστήματα είτε δεν παραδόθηκαν εγκαίρως είτε κατασχέθηκαν στις χώρες παραγωγής τους με την έναρξη του πολέμου.

Blenhein Mk IV

Αυτές οι ελλείψεις ουσιαστικά καθιστούσαν τα αεροπλάνα ανίκανα να επιχειρήσουν, και χρειάστηκε η πλήρης εφευρετικότητα των τεχνικών της 32ης Μοίρας Βομβαρδισμού ώστε να τις αντιμετωπίσουν με τα ελάχιστα μέσα που διέθεταν, κατασκευάζοντας υποκατάστατο σκοπευτικό ενώ τροποποίησαν τα σημεία ανάρτησης για τη μεταφορά βομβών.

Συνολικά, παραλήφθηκαν 9 με 12 αεροσκάφη ενώ μια πρόσθετη παραγγελία άλλων 12 αεροσκαφών του ίδιου τύπου τελικά δεν εκτελέστηκε. Τα Blenheim Mk IV της προπολεμικής περιόδου είναι διαφορετικά από τα Blenheim MkI/IV που εδόθησαν από τους Βρετανούς το 1941, τα οποία είχαν τις τυπικές βρετανικές προδιαγραφές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ