Λιβύη: Είναι πολλά τα λεφτά που «έπεσαν» για να βγει ο φιλότουρκος προσωρινός πρωθυπουργός!

ΛΙΒΥΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σκιές πάνω από την ανάδειξη του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά δημιουργεί έκθεση του ΟΗΕ που δημοσίευσε ο Guardian και αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογής του, αφού υποστηρικτές του φέρεται ότι πρόσφεραν δωροδοκίες 200.000 δολαρίων για να προσελκύσουν ψήφους.

Μάλιστα σε ορισμένους υποψήφιους προσφέρθηκαν ποσά 500.000 ευρώ για να στηρίξουν τον Ντμπεϊμπά, που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για χρηματοδότηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι υποστηρικτές του φέρεται ότι προσέφεραν τα χρήματα σε ξενοδοχείο στην Τύνιδα, όπου έγινε φόρουμ πολιτικού διαλόγου με τη συμμετοχή 75 ατόμων που είχαν επιλεγεί από τον ΟΗΕ. Στόχος ήταν η εκλογή ενός προσωρινού πρωθυπουργού που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο.

Στο λόμπι του ξενοδοχείου υπήρξε ένταση, όταν εκπρόσωποι αντιλήφθηκαν ότι η δωροδοκία που τους προσφέρθηκε ήταν χαμηλότερη από αυτή που προτάθηκε σε άλλους. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, υπήρξε πρόταση για ποσό έως και 500.000 δολαρίων για να στηριχθεί ο προσωρινός πρωθυπουργός, που θεωρείται φιλικός προς την Τουρκία.

Το πόρισμα του ΟΗΕ, που συνέταξε ο τότε ενεργός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, αναφέρει ότι δύο υποστηρικτές του κ. Ντμπεϊμπά δωροδόκησαν τουλάχιστον τρία μέλη του εκλεκτορικού σώματος με ποσά από 150.000 έως 200.000 δολάρια. Η έκθεση αναμένεται ότι θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναμένεται ότι θα δημοσιευθεί στις 15 Μαρτίου.

Για Fake News μιλά το γραφείο του πρωθυπουργού

Ωστόσο, το γραφείο του προσωρινού πρωθυπουργού έκανε λόγο για fake news, που στόχο έχουν να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία.

Πάντως, οι φήμες περί δωροδοκίας στο φόρουμ διαλόγου ήταν έντονες, ενώ θεωρούνταν κοινό μυστικό στη Λιβύη για δύο μήνες. Οι 75 μετέχοντες υποστήριξαν την τετραμελή ομάδα του Ντμπεϊμπά και απέρριψαν τον επικρατέστερο διεκδικητή της θέσης και υπουργό Εσωτερικών, όπως και τον πρόεδρο του Λιβυκού κοινοβουλίου, που θεωρούνταν εξέχουσες προσωπικότητες.

Ο Ελχάμ Σαουντί, διευθυντής των Δικηγόρων για τη Δικαιοσύνη στη Λιβύη και μέλος του φόρουμ, δήλωσε: «Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι το αποτέλεσμα του να δίνει προτεραιότητα ο ΟΗΕ στη σκοπιμότητα πάνω απ’ όλα, εις βάρος της δέουσας διαδικασίας».

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η καταγγελία έξι γυναικών του φόρουμ, που εξέδωσαν ανακοίνωση για τις αιτιάσεις ότι δωροδοκήθηκαν, ενώ κάλεσαν τον ΟΗΕ να δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση, με στόχο να μπει τέλος στα δυσφημιστικά σχόλια.

Η Πλατφόρμα για την Ειρήνη των Γυναικών της Λιβύης, συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επισημαίνει: «Τα συγκλονιστικά νέα για δωροδοκίες αμφισβήτησαν ολόκληρη την ακεραιότητα της διαδικασίας του φόρουμ». Προειδοποίησαν δε ότι τυχόν αποτυχία είτε στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, είτε στην απομάκρυνση των εμπλεκομένων, θα υπονομεύσει τη διαδικασία διαλόγου, με ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες για τις εκλογές. Το αποτέλεσμα της έρευνας διέρρευσε στο AFP.

Ενώπιον διλήμματος ο ΟΗΕ

Σύμφωνα με τον Guardian, η κρίση φέρνει προ διλήμματος τον ΟΗΕ. Από τη μία, ο οργανισμός μπορεί να απορρίψει την ιδέα της προσωρινής κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου και αντίθετα να προωθήσει άμεσα αυτές τις εκλογές. Επίσης, ο ΟΗΕ μπορεί να κηρύξει την υποψηφιότητα του Ντμπεϊμπά ως άκυρη και να παραδώσει την κυβέρνηση στον δεύτερο υπουργό Εσωτερικών, που θα αναλάβει χρέη πρωθυπουργού.

Πάντως, μια τρίτη επιλογή είναι να θεωρηθούν μη επαρκή τα στοιχεία και να αποδεχθούν τους ισχυρισμούς του Ντμπεϊμπά. Οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει στο φόρουμ διαλόγου και θεωρείται ότι θα διστάσουν να ανατρέψουν το έργο του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κοινοβούλιο της Λιβύης, επρόκειτο να συναντηθεί στη Σύρτη τη Δευτέρα. Στην πόλη μένουν, πλην των Λιβύων, Ρώσοι και Σουδανοί μισθοφόροι. Εκεί θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο οι αποκαλύψεις και η αδυναμία του Ντμπεϊμπά να ορίσει το υπουργικό του συμβούλιο έχει θέσει όλη τη διαδικασία σε κίνδυνο.

 

Πηγή: protothema

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ