Λύκος ή αλεπού; ………

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Γράφει ο Νίκος Μπέτσιος–Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α –π. πολιτικών επιστημών Παντείου

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε με προσοχή, ενδιαφέρον και ανησυχία ”τα έργα και ημέρες” του Τούρκου δικτάτορα Erdogan, σχετικά με τους τρόπους διακυβέρνησής και ”νομής” της εξουσίας του, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο κύρια στο εξωτερικό, πράγμα το οποίο επηρεάζει εμφανώς και τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, Ελλάδος και Τουρκίας.

Στο εσωτερικό της χώρας του συμπεριφέρεται ως ”λύκος αγέλης” ασκώντας αυταρχικά και δικτατορικά τα ηνία της εξουσίας του, καλυμμένα βέβαια και κατ επίφαση με δημοκρατικό μανδύα…έτσι για …”ξεκάρφωμα”…

Στις εξωτερικές του επαφές και σχέσεις που επηρεάζουν ασφαλώς και τη χώρα μας, συμπεριφέρεται με ”διπολική διαταραχή”, πότε ενεργώντας ως ”λύκος” και πότε ως ”αλεπού”. Ως ”λύκος” ενεργεί και πράττει εκεί όπου μπορεί εκ του ασφαλούς να επιβληθεί πολεμικά, όπως λ.χ. στη Συρία, ή στη Λιβύη, η στην Κύπρο μας, με παραβίαση της ΑΟΖ, με ένα ”τσαμπουκά” made in Turkey”…

To  ίδιο προσπαθεί να επιβάλει με θράσος ”χιλίων πιθήκων” και στην Ελλάδα, πότε ως ”λύκος”, με παραβίαση της υφαλοκρηπίδας μας, με την ανοχή, η ακόμη και κρυφές ”ευλογίες” ξένων ηγετών που έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στη γείτονα χώρα και ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις μαζί του και πότε ως ”αλεπού” με προσχηματικές δηλώσεις του τύπου, π.χ. ότι επιθυμεί τον διάλογο, αλλά με τους δικούς του όρους, απαιτώντας μάλιστα και την αποστρατικοποίηση των νησιών μας , ενώ ελίσσεται ”ανατολίτικα” και σε διεθνές επίπεδο παριστάνοντας το …. καλό παιδί , προκειμένου να αποφύγει τις ”εν δυνάμει” κυρώσεις οι οποίες όμως παραπέμπονται  στις Ευρωπαϊκές καλένδες…..

Γιατί όμως ο ”λύκος” μεταμορφώνεται στο ”θέατρο σκιών” σε ”αλεπού” και δεν προέβη -μέχρι σήμερα- σε κάποια επιθετική κίνηση κατά της χώρας μας; Προφανώς για δύο λόγους:

  • Κατά πρώτον,-παρά την εσωτερική του θέληση-, γιατί δεν είναι  βέβαιος να ρισκάρει  ότι η ”κοκκινοσκουφίτσα” θα περίμενε να του … χαρίσει τα μήλα της από το καλαθάκι για να την φάει ο ”λύκος”, αλλά αμυνόμενη θα τον ”καταχέριαζε” .
  • Κατά δεύτερο, γιατί αν δεν ”του έβγαινε” η … ζαριά θα είχε την ”τύχη” των άλλων δικτατόρων της ιστορίας, όπως και του προκατόχου του Μεντερές από τους χιλιάδες ορκισμένους εχθρούς του που έχει κρατούμενους  στα μπουντρούμια των φυλακών του.

Ο μεγαλομανής Erdogan πως θα πορευθεί στο μέλλον απέναντι στη χώρα μας; Εκτιμώ ότι θα συνεχίσει την ίδια τακτική του ”λύκου και της αλεπούς” με την ελπίδα step by step, της επιδίωξης των νεοοθωμανικών στόχων του.

Θα το πετύχει; Άγνωστο. Εξαρτάται από τις εξελισσόμενες διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, [με την ελπίδα να του… ”κάτσουν” ακόμη καλύτερα από σήμερα], την οικονομία, από τη δική μας αντίδραση σε όλα τα επίπεδα και από τον αστάθμητο παράγοντα της ”τύχης”.

Η ιστορία πάντως έχει διδάξει ότι όλοι οι μεγαλομανείς και παρανοϊκοί δικτάτορες είχαν στο τέλος την ίδια αδυσώπητη μοίρα, πέφτοντας οι ίδιοι θύματα των πράξεων τους. Απομένει να δούμε αν η ιστορία θα επαναληφθεί και τώρα και βρεθούμε ”στο ίδιο έργο θεατές”…. με την μοίρα ενός ακόμη αδίστακτου δικτάτορα.

Η λαϊκή θυμοσοφία λέει ότι :

”όποιος πηδάει πολλά παλούκια, στο τέλος κάποιο του μπαίνει μέσα”

Λέτε ;………

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ