Μιχαήλ Καλάσνικωφ: Ο Ρώσος αξιωματικός – σχεδιαστής του πιο διάσημου όπλου

ΚΑΛΑΣΝΙΚΩΦ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σαν σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου 2013, απεβίωσε ο Μιχαήλ Καλάσνικωφ, ο σχεδιαστής της ομώνυμης σειράς ρωσικών φορητών όπλων. 

Ο Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ (10 Νοεμβρίου 1919 – 23 Δεκεμβρίου 2013) ήταν Ρώσος ανώτατος αξιωματικός του Ρωσικού στρατού και σχεδιαστής όπλων, γνωστός για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του θρυλικού τυφεκίου εφόδου AK-47. Ο Καλάσνικωφ ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ένας αυτοδίδακτος μαστροχαλαστής που συνδύασε τις έμφυτες μηχανικές δεξιότητές του με τη μελέτη όπλων, ώστε να σχεδιάσει το πιο πετυχημένο όπλο για όλες τις μάχες. Ακόμα, ο Καλάσνικωφ ένιωσε θλίψη για την ανεξέλεγκτη διανομή των όπλων του, λόγω τη φήμης του για την αξιοπιστία του, τονίζοντας ότι το όπλο του είναι «ένα όπλο άμυνας» και «δεν αποτελεί όπλο για αδίκημα».

Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στην Κουριά του Άλταϊ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στα νιάτα του, ο Μιχαήλ έπασχε από διάφορες ασθένειες και ήταν στα πρόθυρα του θανάτου σε ηλικία έξι ετών. Τον προσέλκυσαν όλα τα είδη των μηχανημάτων, αλλά έγραφε επίσης ποίηση και ονειρευόταν να γίνει ποιητής. Έγραψε έξι βιβλία και συνέχισε να γράφει ποίηση όλη του τη ζωή.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, βρήκε δουλειά σε ένα μηχανουργείο που κατασκεύαζε τρακτέρ όπου φούντωσε το πάθος του για τα όπλα. Το 1938 κατετάγη στον Κόκκινο Στρατό. Λόγω του μικρού μεγέθους του και της δεξιότητάς του στη μηχανουργία διορίστηκε ως μηχανικός τεθωρακισμένων, και αργότερα έγινε αρχηγός πληρώματος τεθωρακισμένου. Ενώ έκανε την εκπαίδευσή του, έκανε και τις πρώτες εφευρέσεις του, οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο τα τεθωρακισμένα, αλλά και μικρά διάφορα όπλα. Ο Καλάσνικωφ υπηρέτησε στα Τ-34d του 24ου συντάγματος τεθωρακισμένων, 108η μεραρχία ΤΘ. Τραυματίστηκε στη μάχη του Μπριάνσκ τον Οκτώβριο του 1941 και νοσηλεύτηκε μέχρι τον Απρίλιο του 1942, ενώ στο νοσοκομείο άκουγε κάποιους συναδέλφους στρατιώτες διαμαρτύρονται για τα σοβιετικά όπλα της εποχής.

SKS: Το πρώτο υποπολυβόλο του Καλάσνικωφ

Βλέποντας τα μειονεκτήματα των τυποποιημένων όπλων πεζικού, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα νέο όπλο για το σοβιετικό στρατό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Καλάσνικωφ άρχισε να σχεδιάζει ένα οπλοπολυβόλο. Αν και το πρώτο υποπολυβόλο που σχεδίασε δεν έγινε δεκτό για να μπει σε υπηρεσία, όμως είχε παρατηρήθηκε το ταλέντο του ως σχεδιαστής. Από το 1942 και μετά, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυροβολικού του Κόκκινου Στρατού, του είχε αναθέσει να αναπτύξει ένα νέο τυφέκιο εφόδου για λογαριασμό του Επιστημονικού-αναπτυξιακού κέντρου όπλων.

Το 1944, σχεδίασε ένα νέο τυφέκιο με λειτουργία αερίων για την νέα σφαίρα 7.62×39 mm. Αυτό το όπλο, ήταν επηρεασμένο από το αμερικάνικο τουφέκι Μ1 Garand, όμως έχασε τον διαγωνισμό από τη νέα καραμπίνα Σιμόνοφ που εγκρίθηκε τελικά ως SKS, αλλά αποτέλεσε την βάση για νέα είσοδό του ως ένα τυφέκιο σε διαγωνισμό του 1946.

ΑΚ-47

Κερδίζοντας την είσοδό του σε υπηρεσία μετά από διαγωνισμό, το “Mikhtim έγινε το πρότυπο για την ανάπτυξη μιας οικογένειας νέου τύπου τυφεκίων. Η διαδικασία αυτή κορυφώθηκε το 1947, όταν σχεδίασε το AK-47 (Avtomat Kalashnikova μοντέλο 1947). Το 1949, το AK-47 έγινε το επίσημο τυφέκιο του σοβιετικού στρατού, το οποίο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους σοβιετικούς στρατιωτικούς κύκλους για την αντοχή του, τον απλό χειρισμό του, τη φονική δύναμη πυρός και τη φτηνή τιμή του. Το επίσημο όνομα του όπλου, ΑΚ-47, προκύπτει από τα αρχικά του «Αφτομάτ Καλασνικόβα» («Αυτόματο του Καλάσνικοφ») και τον αριθμό 47, επειδή άρχισε να κατασκευάζεται το 1947.

ΑΚΜ

Από το 1949, ο Μιχαήλ Καλάσνικωφ και μετέπειτα, εξέλιξε το βασικό σχεδιασμό μιας οικογένειας όπλων. Το ΑΚΜ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1963, ήταν ελαφρύτερη και φθηνότερη κατασκευή λόγω της χρήσης ενός πρεσαριστού χάλυβα (στη θέση του χάλυβα του AK47 του), και περιείχε λεπτομερείς βελτιώσεις, όπως του νέου σχήματος και του φλογοκρύπτη. Από το ΑΚΜ ανέπτυξε ένα αυτόματο όπλο, γνωστό ως RPK (Ρωσικά:  Καλάσνικοφ ελαφρύ πολυβόλο).

ΡΚ

Ο Καλάσνικωφ ανέπτυξε επίσης το όπλο πολλαπλών αποστολών PK, όπου χρησιμοποίησε το πιο ισχυρό 7,62 × 54R φυσίγγιο του όπλου Mosin-Nagant, έχοντας ως στόχο να παρέχει σταθερή βολή με βαριά πυρά από ένα τρίποδο, ή να χρησιμοποιηθεί ως ένα ελαφρύ με δίποδα όπλο. Τα κοινά χαρακτηριστικά όλων αυτών των όπλων είναι η απλή σχεδίαση, η αντοχή και ευκολία χρήσης και συντήρησης σε όλες τις συνθήκες.

Στις 17 Νοεμβρίου 2013, ο Καλάσνικωφ είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Ουντμούρτιας. Πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2013 στο νοσοκομείο μετά από μία παρατεταμένη ασθένεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ