Ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει διαδοχικά Ίμβρο, Θάσο και Άγιο Ευστράτιο – Σαν Σήμερα το 1912

ΘΑΣΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου 1912 Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912 – 1913): Απελευθέρωση Ίμβρου, Θάσου και Αγ. Ευστρατίου.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει διαδοχικά τα νησιά Ίμβρο, Θάσο και Άγιο Ευστράτιο.

Ο Οθωμανικός Στόλος ευρισκόμενος σε επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα πλησίον των βουλγαρικών ακτών, δεν αντέδρασε σε αυτή την αιφνίδια κατάληψη. Η ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την κατάληψη όλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου σε κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Για τη εκτέλεση της επιχείρησης, αποφασίστηκε η κατάληψη των νησιών Ίμβρου, Τένεδου, Άγιου Ευστράτιου και Θάσου να γίνει ταυτόχρονα.

Τη νύχτα της 17ης Οκτωβρίου τα θωρηκτά «ΣΠΕΤΣΑΙ» και «ΥΔΡΑ» μαζί με τα αντιτορπιλικά «ΘΥΕΛΛΑ» και «ΛΟΓΧΗ» και το επίτακτο «ΠΕΛΟΨ» με δύναμη πεζικού απέπλευσαν προς τη Θάσο.

Το πρωί της 18ης απέπλευσε το τορπιλοβόλο 14 μαζί με το ναρκοβόλο «ΚΑΝΑΡΗΣ» με μικρή δύναμη πεζικού, για την κατάληψη του Αγίου Ευστρατίου. Την ίδια ημέρα το «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», τα «ΨΑΡΑ» και το αντιτορπιλικό «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ» απέπλευσαν για την κατάληψη της Ίμβρου και της Σαμοθράκης.

Το αντιτορπιλικό «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» εστάλη για να συλλέξει πληροφορίες για την Οθωμανική δύναμη στη Χίο και θα συναντούσε το «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» στο ύψος του ακρωτηρίου Έλλη. Τα αντιτορπιλικά «ΔΟΞΑ», «ΑΣΠΙΣ» και «ΒΕΛΟΣ» επιτηρούσαν το στόμιο του Ελλησπόντου.

Όλος ο Ελληνικός Στόλος ήταν υπ’ ατμόν για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη έξοδο του Οθωμανικού Στόλου. Εν τω μεταξύ κατέπλευσαν στον Μούδρο τα «ΛΕΩΝ» και «ΠΑΝΘΗΡ» και ο Αρχηγός του στόλου του Αιγαίου Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης διέταξε τους κυβερνήτες τους να ενωθούν με τη δύναμή του έξω από την Ίμβρο.

Μέχρι τη νύκτα της 18ης Οκτωβρίου τα νησιά Θάσος, Α. Ευστράτιος και Ίμβρος κατελήφθησαν χωρίς αντίσταση. Η Σαμοθράκη κατελήφθη επίσης χωρίς αντίσταση στις 19 Οκτωβρίου 1912.

Στην φωτογραφία εικονίζεται σκηνή από τους πρώτους εορτασμούς απελευθέρωσης της Θάσου το 1913 με συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού. Προσφορά Ιωάννη Τσούπρα

 

Πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ