Ο Ιάπωνας Λοχίας που κρυβόταν στη ζούγκλα για 26 χρόνια μετά το τέλος του Β’ ΠΠ

ιαπωνασ στρατιωτησ ζουγκλα

Σαν σήμερα, το 1972, ο Ιάπωνας λοχίας Σοΐτσι Γιοκόι εντοπίζεται σε μία ζούγκλα όπου ήταν κρυμμένος για 26 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ΣΟΪΣΙ Γιοκόι, πρώην λοχίας του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού, είχε γίνει εθνικός ήρωας επειδή αρνήθηκε να παραδοθεί και κρυβόταν μέσα στη ζούγκλα του νησιού Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, επί 26 χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου είχε καταφέρει να επιβιώσει ως τότε ολομόναχος.

Ο Σοϊσί Γιοκόι εργαζόταν ως ράφτης το 1941, τη χρονιά που στρατολογήθηκε στον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό. Τον έστειλαν στην Κίνα και στη συνέχεια στο Γκουάμ, όταν ο πόλεμος στον Ειρηνικό έμπαινε στην τελική φάση του και το νησί ανακατελήφθη από τα αμερικανικά στρατεύματα. Ενώ όμως η χώρα του παραδινόταν, ο Γιοκόι αποφάσισε να μείνει ακλόνητα πιστός στον κώδικα τιμής του αυτοκρατορικού στρατού που απέκλειε την παράδοση και εξαφανίσθηκε μέσα στη ζούγκλα. Οι περισσότεροι από τους 22.000 Ιάπωνες που υπηρετούσαν εκεί σκοτώθηκαν στη μάχη για το νησί.

Χρησιμοποιώντας ως καταφύγιο μια σπηλιά, ο Γιοκόι έζησε τρώγοντας φρούτα, ψάρια, τρωκτικά και βατράχια. Η 26ετής αποστολή του τερματίσθηκε όταν δύο κυνηγοί τον εντόπισαν να στήνει μια παγίδα στις όχθες του ποταμού Ταλοφόφο. Βρισκόταν μόλις 30 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού, την Αγκάνα. Φορούσε παντελόνια από τσουβάλια και ένα πουκάμισο που είπε ότι το έφτιαξε από φλούδες δένδρων.

Τα πρώτα λόγια που είπε όταν έφτασε επιτέλους στο Τόκιο ήταν: «Επιστρέφω με μεγάλη στενοχώρια». Η επιστροφή του είχε καλυφθεί ευρύτατα απ’ όλα τα ιαπωνικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και τα πρώτα λόγια του έγιναν σύντομα… λαϊκό απόφθεγμα. Πιστός όμως στην παράδοση των σαμουράι, πρόσθεσε πως αισθάνεται τύψεις επειδή δεν κατάφερε να υπηρετήσει τον αυτοκράτορά του όπως έπρεπε.

Παρά το γεγονός ότι έζησε μόνος του στη ζούγκλα επί 26 χρόνια, ο Γιοκόι προσαρμόστηκε γρήγορα στη ζωή της Ιαπωνίας. Σταδιοδρόμησε ως ειδικός σε θέματα επιβίωσης και το 1974 έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να εκλεγεί βουλευτής. Αργότερα ασχολήθηκε με την αγγειοπλαστική και την παραγωγή οικολογικών λαχανικών. Το 1995 είχε διαγνωσθεί ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον και τελικά πέθανε δύο χρόνια αργότερα από καρδιακή προσβολή.

Η δραματική επιβίωση του Γιοκόι έδωσε το έναυσμα για να αρχίσουν έρευνες μήπως βρεθούν και άλλοι Ιάπωνες οι οποίοι μπορεί να είχαν επιβιώσει μετά τον πόλεμο. Δύο χρόνια αργότερα, ένας άλλος Ιάπωνας στρατιωτικός, ο υπολοχαγός Χίρου Ονόντα, ανακαλύφθηκε ζωντανός στη ζούγκλα των Φιλιππίνων.

 

Στη φ φωτογραφία εξωφύλλου, αριστερά ο Ιάπωνας λοχίας παρουσιάζει τα χειροποίητα υπάρχοντά του λίγες ημέρες αφού τον ανακάλυψαν στη ζούγκλα και δεξιά, η ζούγκλα της νήσου Γκουάμ όπου επιβίωσε για 26 χρόνια

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ