Γιατί η ρωσο-ουκρανική κρίση δε λύθηκε κατά τα πρότυπα της κρίσης της Κούβας του ’64

ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΚΟΥΒΑ

Του Βασίλειου Ρέπα, Αντιστράτηγου ε.α.

Το ΝΑΤΟ από στρατιωτικής πλευράς ειναι ο ισχυρότερος στρατιωτικός Οργανισμός παγκοσμίως που υπάρχει σημερα. Αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να επέμβει με νομική κάλυψη για δύο λόγους. Πρώτον δεν του το επιτρέπει το καταστατικό του, διότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεύτερον πάλι υπό τη νομική κάλυψη του ΣΑ του ΟΗΕ δεν μπορούσε να επέμβει, διότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ θα την μπλόκαρε με το δικαίωμα του veto που έχει.

Αν λοιπόν αυτοβούλως το ΝΑΤΟ επεμβαινε θα οδηγουμεθα με μαθηματική ακρίβεια σε ενα Γ’ Παγκόσμιο πυρηνικό πολεμο, λόγω της κατά πολύ μικρότερης συμβατικής στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας σε σχέση με αυτής του ΝΑΤΟ, λόγο για τον οποίο και η Ρωσία κατάπιε αμάσητη την κατάρριψη α/φ της από την Τουρκία στα σύνορα Τουρκίας Συρίας στις 24 Νοε 2015 και το ακόμη χειρότερο την εν ψυχρώ δολοφονία, των δύο πιλότων της, που εγκατέλειψαν το α/φ, από τουρκμενους υποστηριζόμενους από την Τουρκία.

Τώρα ως προς το αν έχει σχέση με την κρίση της Κούβας η κρίση της Ουκρανίας, θα παραθέσω δηλώσεις της 15ης Μαρ. και των δυο πλευρων:

Ρωσίας

Ζήτησε Ουδετερότητα για την Ουκρανία στη βάση το αυστριακό ή το σουηδικό μοντέλο, προκειμένου να λήξει ο εφιάλτης του πολέμου, σύμφωνα με τους Ρώσους αξιωματούχους,  Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπο του Κρεμλίνου,  και τον επικεφαλής των Ρώσων  διαπραγματευτών Βλαντίμιρ Μεντίνσκι στις επαφές με την ουκρανική πλευρά.

Σε δηλώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Ρώσος πρόεδρος, είπε πως η Ουκρανία δεν θα λειτουργήσει ποτέ ως βάση για να απειληθεί η Ρωσία και συγκεκριμένα «Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας, του λαού μας και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στην Ουκρανία να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για επιθετικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας» και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση και την αποναζιστικοποίησή της.

Ουκρανίας

Οι Ουκρανοί πρότειναν  να εφαρμοστεί για τη χώρα τους ένα μοντέλο αποστρατιωτικοποιημένης χώρας, που θα διαθέτει όμως δικό της στρατό και απέρριψαν το μοντέλο «σουηδικής ή αυστριακής ουδετερότητας», διαμηνύοντας ότι απαιτουν «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στη Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας, σε περίπτωση επίθεσης. Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν μένουν στο περιθώριο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα λάβουν ενεργό μέρος στη σύρραξη στο πλευρό της Ουκρανίας και θα της παράσχουν αμέσως τα αναγκαία όπλα» εξήγησε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, και πρόσθεσε ότι το Κίεβο ζητεί επίσης ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από την Ουκρανία, σε περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους της.

Γιατί δεν προχώρησαν οι διαπραγματευσεις; διότι στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους και οι δύο πλευρές ειχαν αλλά σχέδια και συγκεκριμένα:

Πούτιν

Να καταστήσει την Αζοφικη θάλασσα κλειστή Ρωσική λίμνη, καθώς αποτελεί το φυσικό επίνειο και ναύσταθμο του Ρωσικού στόλου στη Μαύρη θάλασσα, για της οποίας τον έλεγχο και τη εξασφάλιση των γύρω περιοχών που την περιβάλουν, δεν  πρέπει να μας διαφεύγει οτι εγιναν  δύο ρωσοτουρκικοι πόλεμοι μεταξύ τσαρικής Ρωσίας και οθωμανικής αυτοκρατορίας, τους οποίους εμείς οι Έλληνες τους νιώσαμε βαθιά στο πετσί μας, τον πρώτο με τα ορλοφικα στην Πελοπόννησο και τον δεύτερο με τη συνθήκη του Αγ. Στεφάνου.

Η εξασφάλιση της Αζοφικης θάλασσας προϋποθέτει την κατάληψη των ρωσοφωνων περιοχών των δύο αυτοανακηρυχθέντων Λαϊκών Δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, της ευρύτερης περιοχής, του Ντονμπάς  και της περιοχής της Μαριουπολης για συνένωση με τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Δυτικοί

Την οικονομική κατάρρευση,  με τις επιβληθείσες κυρώσεις από τη Δύση και στρατιωτική εξασθένηση της Ρωσιας για πολλά χρόνια, με την παράταση των επιχειρήσεων όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εκτίμηση που συναγεται από σχετικές δηλώσεις και αρθρογραφία μεταξύ 15ης με 20ης Μαρ 22:

  • Ο πρόεδρος  ΗΠΑ δήλωσε, ότι “με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα χάσει, οτι μάζεψε από οικονομικής πλευράς τα τελευταία 15 χρόνια”.
  • CNBC: “σύμφωνα με οικονομολόγους επενδυτές και διπλωμάτες,  ο πόλεμος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας και η επακόλουθη παγκόσμια αντίδραση θα γυρίσουν τη ρωσική οικονομία τουλάχιστον 30 χρόνια πίσω, κοντά στις εποχές της Σοβιετικής Ένωσης και θα υποβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο της Ρωσίας τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια”.
  • Στελεχος think-tank του Brookings Institution,  του πιο ισχυρού think tank της Αμερικανικής Brookings,  δήλωσε, ότι “η Ρωσία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα μπορεί να διεξάγει άλλο συμβατικό πόλεμο με καμία χώρα πριν παρελθουν 15 με 20 χρονια”.
  • Δημοσίευμα της εφημερίδας The Times ανάφερε, “η Φινλανδία και η Σουηδία οδεύουν να ενταχθούν στο NATO το καλοκαίρι,  λόγω της «τεράστιας στρατηγικής γκάφας» που διέπραξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

Μεγάλοι χαμένοι οι χώρες της Δύσης, με περισσότερο από όλους τη χώρα μας, η οποία έβγαινε από τρία σκληρά και αιματηρά μνημόνια με πολύ καλές προοπτικές, για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία και τώρα θα υποστεί τις οικονομικές συνέπειες του τριπλασιαμου του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων, του φυσικού αερίου, των τροφίμων και γενικότερα της οικονομικής κρίσης λόγω ύφεσης της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας και της επισιτιστικής κρίσης που επαπειλειται από την έλλειψη σιτηρών καλαμποκιού και των παραγώγων αυτών και ηλιέλαιου. Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες αλλά και των χωρών των αναδυόμενων οικονομιών, με τον διπλασιασμό του κόστους ζωής αν όχι τον τριπλασιασμό και τη μείωση του βιοτικού τους επιπεδου, σύμφωνα με εκτίμηση του ΔΝΤ.

Μεγάλος κερδισμένος από τον πόλεμο αυτό είναι η Τουρκία ΜΕΧΡΙΣ ΣΤΙΓΜΗΣ, γιατί “μηδενα προ του τέλους μακαριζε”. Αν και μέλος του ΝΑΤΟ, παίζοντας το ρόλο του ειρηνοποιού, ενισχύεται γεωστρατηγικά και αναβαθμίζει διεθνώς τη θέση τους, εισπράττοντας τα εύσημα και από τις ΗΠΑ και από τη Ρωσία για τη φιλοξενία δύο φορές των ειρηνευτικών συνομιλιών, μία στην Αττάλεια και μία στην Κωνσταντινούπολη ως αποδεκτό ενδιάμεσο μέρος και το κυριότερο σώζει την οικονομία της με τις χρυσές δουλειές που  κάνει με τον Πούτιν, αφού δεν συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων, τη συγκέντρωση, από την άρνηση αυτή, περί τα 15 δις. εκατ. δολ. ζεστό χρήμα από τους Ρώσους ολιγάρχες και την πώληση μαχητικών UAV Bayraktar TB2 στην Ουκρανία, τα οποία σκοτώνουν τους Ρώσους.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Βασίλειο Ρέπα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΕΠΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ