«Επιχείρηση Δώρο»: Όταν οι κομάντος του Ισραήλ κατέστρεψαν 14 αεροσκάφη σε χρόνο-ρεκόρ

επιχειρηση δωρο

Ήταν 28 Δεκεμβρίου 1968 όταν οι κομάντος του Ισραήλ έκαναν επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βηρυτού κι έβγαλαν εκτός μάχης 14 αεροσκάφη χωρίς να υπάρξουν θύματα.

 

Η επιδρομή έγινε ως αντίποινα της επίθεσης που είχε δεχτεί δύο μέρες πριν (26 Δεκεμβρίου)  ένα αεροσκάφος της πτήσης 253 της El Al από μια παλαιστινιακή οργάνωση που είχε έδρα τον Λίβανο.

Τα αντίποινα από το Ισραήλ δεν άργησαν να έρθουν. Μέσα σε δυο ημέρες, οργανώθηκε μια επιχείρηση – αστραπή με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση – δώρο», για να δοθεί η απάντηση.

Οι κορυφαίοι των κομάντος του Ισραήλ μέσα σε ένα απόγευμα βρέθηκαν στη Βηρυτό, έκαναν επιδρομή στο Διεθνής Αεροδρόμιο της πόλης και κατέστρεψαν 14 αεροσκάφη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ

Από αυτά τα αεροσκάφη, τα 12 ήταν επιβατικά αεροπλάνα που ανήκαν στην MEA και τις Λιβανέζικες Διεθνείς Αερογραμμές, ενώ δυο φορτηγά αεροπλάνα ανήκαν στην Trans Mediterranean Airways.

Η συνολική αξία των αεροπλάνων που καταστράφηκαν, υπολογίστηκε σε 43,8 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στη διάρκεια της επίθεσης δεν υπήρξε καμία αναφορά για θύματα. Δείγμα της… χειρουργικής ακρίβειας με την οποία εκτέλεσαν την αποστολή τους οι Ισραηλινοί κομάντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω επιχείρηση, προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις καθώς η τότε κυβέρνηση του Λιβάνου αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τις Παλαιστινιακές οργανώσεις, ενώ και οι ΗΠΑ πήραν θέση υπέρ της Βηρυτού, τονίζοντας πως δεν υπήρχε σύνδεση με την επίθεση στο αεροσκάφος της El Al που είχε προηγηθεί…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ