Η συντριβή του Albatross στην Ελευσίνα – Σαν σήμερα το 1992

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΛΜΠΑΝΤΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Σαν σήμερα 23 Ιανουαρίου 1992: Αεροπορική τραγωδία στην Ελευσίνα, με 3 νεκρούς πιλότους και 2 τραυματίες από πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους «Albatross»

 

Η αεροπορική τραγωδία συνέβη από την πτώση του το υπ’αριθμ.202S/N στρατιωτικού αεροσκάφους Grumman HU-16 Albatross της 353 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας της 112 Πτέρυγας Μάχης, σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο 7ο Δημοτικό Ελευσίνας, το οποίο συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του και αφού είχε προηγηθεί επισκευή στον αριστερό του κινητήρα. 

Κυβερνήτης ήταν ο Αντισμήναρχος Ζαφειράκης Παναγιώτης, σε διατεταγμένη πτήση με το αεροσκάφος αεροσκάφος HU-16B Albatross (έλεγχος εν πτήση αριστερού κινητήρα που είχε τοποθετηθεί στο Α/φος μετά από επισκευή) το οποίο τελικά κατέπεσε (παρόλο που καταβληθήκαν  φιλότιμες προσπάθειες από το πλήρωμα για να συμβεί το αντίθετο) στην πόλη της Ελευσίνας δίπλα στο Αεροδρόμιο μετά από μηχανική βλάβη επισκευασμένου κινητήρα (Απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας /2002).

Οι άλλοι δύο αεροπόροι του πληρώματος  ήταν ο Σμηναγός Δημόπουλος Χρήστος και ο Ανθυπασπιστής Παπαμιχαήλ Κωνσταντίνος.

Το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Προανάκρισης

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Προανάκρισης, η οποία διεξήχθη από τον αναθεωρητή Θ.Κούκιο, η φωτιά που προκλήθηκε λίγα λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους, καθώς και η βλάβη που σημειώθηκε οφείλονταν σε backfire (τεχνικό πρόβλημα στο μανιατό), δηλαδή ένα αίτιο τυχαίο και μη προβλέψιμο.

Στο πόρισμα του αναθεωρητή επισημαίνεται: Ο προανακριτής αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα υπό των αρμοδίων από τους οποίους ζητήθηκαν στοιχεία, αφετέρου δε δεν ηδύνατο να ενεργήσει αυτοτελή πραγματογνωμοσύνη στα συντρίμμια του αεροσκάφους, καθόσον ο προς έλεγχον κινητήρας είχε ήδη αποσυναρμολογηθεί και ελεγχθεί από την επιτροπή διερευνήσεως και κάποια τμήματα αυτού ευρίσκοντο στο εργοστάσιο αεροκινητήρων.

Οι πεσόντες αεροπόροι:

Αντισμήναρχος ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Χρήστου

Γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Οκτώβριο του 1972 και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1976 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.

Σμηναγός ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Παναγιώτη

Γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1961 στην Αθήνα.

Εισήλθε στη Σχολή Ικάρψν το 1979 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1983 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (Ι). 

Ανθυπασπιστής ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Δημητρίου

Γεννήθηκε το 1958 στο Χαϊδάρι Αττικής.

Εισήλθε στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 1977 και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1979 με το βαθμό του σμηνία.

Grumman HU-16B (ASW) Albatross

Grumman HU-16B (ASW) Albatross

  • Ρόλος: Ναυτικής Συνεργασίας
  • Διαστάσεις: Εκπέτασμα 29.46m, Mήκος 19.18m, Ύψος 7.87m
  • Κινητήρας: 2 x Wright R-1820-76A or B (1425 hp)
  • Πλήρωμα: 6
  • Αριθμός: 13
  • Χώρα Κατασκευής: ΗΠΑ
  • Περίοδος χρήσης: 1969 – 1997

Η ανάγκη για ένα αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας ώθησε την Πολεμική Αεροπορία, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, στην προμήθεια δώδεκα αεροσκαφών τύπου HU-16B Albatross.

Η Αμερικανική Αεροπορία είχε δανείσει στη Νορβηγία έναν αριθμό αεροσκαφών, κάποια από τα οποία, με την παρέλευση του χρόνου δανεισμού, παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία, στην 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας (353 ΜΝΑΣ) στην οποία υπηρέτησαν από το 1969 έως το 1997, οπότε και αποσύρθηκαν.

Ένα HU-16C, που παρελήφθη το 1971, χρησιμοποιήθηκε ως αεροσκάφος VIP για μικρό διάστημα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ