Η φρεγάτα που μετέτρεψε σε θαλαμηγό ο Ωνάσης – Πότε τη συντηρούσε το Π.Ν. και γιατί

θαλαμηγος χριστινα ωναση φρεγατα

Όλοι γνωρίζουν την περίφημη θαλαμηγό του διάσημου Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, που αποτέλεσε για χρόνια προορισμό του παγκόσμιου τζετ-σετ. Λίγοι όμως γνωρίζουν, ότι επρόκειτο για ανακατασκευασμένη φρεγάτα. 

 

Συγκεκριμένα, η θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση, προέρχεται από την καναδική φρεγάτα HMCS Stormont (K327), του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία έλαβε μέρος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η φρεγάτα HMCS Stormont (K327), ανήκε στην κλάση  “River-class” του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Κατασκευάστηκαν συνολικά 151 τέτοιες φρεγάτες στο διάστημα μεταξύ 1941 και 1944, για αποστολές ανθυποβρυχιακής συνοδείας νηοπομπών στο Βόρειο Ατλαντικό, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πλειοψηφία τους υπηρέτησε στο Καναδικό ναυτικό, ενώ ένας αριθμός υπηρέτησε και στο Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Ν. Αφρικής.

Η ιστορία της  φρεγάτας που μετέτρεψε σε θαλαμηγό ο Ωνάσης

Η φρεγάτα HMCS Stormont (K327) συμμετείχε αρχικά στη μάχη του Ατλαντικού και στη συνέχεια στον Αρκτικό ωκεανό.

Καθελκύστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1942 στα καναδικά ναυπηγεία της Vickers στο Μόντρεαλ του Καναδά και εντάχθηκε στην υπηρεσία του Καναδικού Βασιλικού Ναυτικού στις 27 Νοεμβρίου 1943, με την ονομασία HMCS Stormont K327

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμμετείχε σε αποστολές συνοδείας νηοπομπών στον Ατλαντικό, ενώ έλαβε μέρος και στην απόβαση της Νορμανδίας τον Ιούνιο 1944.

Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία και  τέθηκε σε εφεδρεία στις 9 Νοεμβρίου 1945.

Η αγορά της από τον Αριστοτέλη Ωνάση

Το 1951 την αγόρασε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος δαπάνησε 4.000.000 δολάρια για την ανακατασκευή και μετατροπή της σε πολυτελή θαλαμηγό με την ονομασία “Χριστίνα Ωνάση”. Οι εργασίες ανακατασκευής έγιναν στα ναυπηγεία του Κίελου της Γερμανίας.

Από τότε η θαλαμηγός καθιερώθηκε διεθνώς ως ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για διάσημα ονόματα του διεθνούς jet-set.

Στις πολυτελείς σουίτες της φιλοξενήθηκαν μεγάλες διασημότητες της εποχής, όπως η Greta Garbo, η Jackie Kennedy, η Μαρία Κάλλας, ο Winston Churchill, ο Umberto Agnelli της FIAT, ο John Paul Getty και πολλοί αστέρες του Χόλιγουντ. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος δεξίωσης των γάμων του Πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ και της ηθοποιού Γκρέις Κέλλυ.

Η χρήση ως προεδρική θαλαμηγός και η συντήρησή της από το ΠΝ

Μετά το θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, κληρονόμησε τη θαλαμηγό η κόρη του Χριστίνα, η οποία, το 1978 τη δώρισε στο ελληνικό δημόσιο, για να τη χρησιμοποιεί ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (προεδρική θαλαμηγός), με την επωνυμία “Αργώ”.

Τη συντήρηση της προεδρικής θαλαμηγού ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό για την οποία οι υπεύθυνοι φρόντιζαν ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υψηλών καλεσμένων του. Χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Παρέμενε δεμένη σε χώρο του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι το 1998, όπου  αγοράστηκε από τον εφοπλιστή Ιωάννη-Παύλο Παπανικολάου, ο οποίος δαπάνησε 50.000.000 ευρώ για την ανακαίνισή της, με σκοπό τη χρήση της ως  τουριστικό σκάφος πολυτελείας. Μετά το θάνατό του το 2012, πωλήθηκε από τους κληρονόμους του έναντι 25.000.000 ευρώ.

Τι απέγιναν τα αντικείμενα που υπήρχαν στη θαλαμηγό

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κοινωφελούς ιδρύματος Ωνάση, όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα που υπήρχαν στην προσωπική καμπίνα του Ωνάση αφαιρέθηκαν, ενώ το ελληνικό δημόσιο είχε το δικαίωμα να κρατήσει όσα από τα υπάρχοντα αντικείμενα της θαλαμηγού ήθελε, τα  υπόλοιπα θα τα αγόραζε το Ίδρυμα Ωνάση.

Εξ αυτών τη συλλογή από μινιατούρες πολεμικών πλοίων της εποχής του Ναπολέοντα που διατηρούσε ο Ωνάσης, εκτός από δύο κομμάτια,  έγιναν δωρεά στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Τα υπόλοιπα αντικείμενα συσκευάστηκαν και στάλθηκαν στον Σκορπιό προς φύλαξη για λογαριασμό της Αθηνάς Ωνάση, όπου πιθανώς βρίσκονται ακόμα.

Ορισμένα από τα αντικείμενα που αγόρασε το Ίδρυμα Ωνάση βρίσκονται στο νεοκλασικό κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας. Ανάμεσά τους, η τραπεζαρία της θαλαμηγού, το πιάνο που χρησιμοποιούσε η Μαρία Κάλλας, ορισμένα όπλα του Ωνάση, μικροέπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και πίνακες ζωγραφικής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ