Πλωτάρχης Αεροπόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης: Ο οργανωτής της Ναυτικής Αεροπορίας

Αριστείδης Μωραϊτίνης

Σαν σήμερα στις 22 Δεκεμβρίου 1918 απεβίωσε ο Πλωτάρχης αεροπόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης.

 

Ήταν 22 Δεκεμβρίου 1918, ενώ ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει με νίκη των Συμμαχικών όπλων, ο πρωτοπόρος Αεροπόρος απογειώθηκε υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τη Θεσσαλονίκη, για πτήση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα με αεροπλάνο Breguet-14 και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού λόγω πτώσεως του αεροπλάνου του στην περιοχή του Ολύμπου.

Ο Μωραϊτίνης υπήρξε ο οργανωτής της Ναυτικής Αεροπορίας, ενώ είχε αναπτύξει πολύ σημαντική πολεμική δράση με αερομαχίες και αποστολές κάθε είδους.

Χάρη στο θάρρος, την ευφυΐα και την αεροπορική του κλίση αναδείχτηκε γρήγορα Αρχηγός της Ναυτικής Αεροπορίας.

Ποιός ήταν ο Αριστείδης Μωραϊτίνης

Γεννήθηκε το 1891 στην Αίγινα.

Το Σεπτέμβριο του 1906 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απ’ όπου αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1910 και με το βαθμό του Σημαιοφόρου κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στις 24 Ιανουαρίου του 1913 πέταξε για πρώτη φορά ως παρατηρητής με το υδροπλάνο “ΝΑΥΤΙΛΟΣ” το οποίο οδηγούσε ο Υπολοχαγός αεροπόρος Μουτούσης Μιχαήλ, εκτελώντας την πρώτη στον κόσμο πολεμική αποστολή Ναυτικής Συνεργασίας. Κατά την αποστολή αυτή καταρτίστηκε από τον Μωραϊτίνη το πρώτο από αέρα πολεμικό σχεδιάγραμμα του Τουρκικού Στόλου, που ήταν αγκυροβολημένος στα Δαρδανέλλια.

 

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΩΡΑΙΝΤΙΝΗΣ

Το 1914 παρακολούθησε μαθήματα στην Αεροπορική Σχολή του Πολεμικού Ναυτικού και το Φεβρουάριο του 1915 ονομάστηκε πτυχιούχος αεροπόρος.

Τον Οκτώβριο του 1916 με το βαθμό του Υποπλοιάρχου αεροπόρου μετατάχθηκε στον Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέπτυξε αξιόλογη πολεμική δράση σαν χειριστής-διώκτης, για την οποία τιμήθηκε από την Αγγλική Κυβέρνηση με το ανώτατο παράσημο του Τάγματος Διακεκριμένης Υπηρεσίας (Distinguished Service Order).

Ιδιαίτερα διακρίθηκε για την επιδρομή του εναντίον του Γερμανοβουλγαρικού αεροδρομίου στη Δράμα το Μάρτιο του 1917, τις νυκτερινές επιδρομές στην Καλλίπολη και Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο του ίδιου έτους και την επιτυχή συμμετοχή του στην επιδρομή κατά των Γερμανικών καταδρομικών “Γκαίμπεν” και “Μπρεσλάου” τον Ιανουάριο του 1918.

Τον Ιανουάριο 1918 γίνεται μεγάλη διείσδυση στα Στενά με σκοπό να πληγεί οριστικά ο γερμανο-τουρκικός στόλος που αποτελείται ουσιαστικά απ τα καταδρομικά Γκαίμπεν (SMS Goeben). Αυτή τη φορά η αντίσταση είναι οργανωμένη και στον αέρα εμφανίζονται και τουρκικά αεροπλάνα , στην ουσία γερμανικά που φέρουν τουρκικά εθνόσημα. Η μάχη που ακολουθεί αφήνει πίσω 2 ελληνικά χτυπημένα και 3 γερμανο-τουρκικά που καταρρίπτει ο Μωραϊτίνης και ελαφρά χτυπημένα τα καταδρομικά .

Ο πόλεμος τελειώνει βρίσκοντας τον Μωραϊτίνη Πλωτάρχη με 40 αεροναυτικές περιπολίες, 80 αποστολές βομβαρδισμού , 18 δίωξης και ένα σύνολο 9 καταρρίψεων. Οι Βρετανοί του χαρίζουν ένα προσωπικό DH9 με την επιγραφή « To the Commander A. Morai­tinis, D.S.O.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ