Σαν σήμερα 1 Νοεμβρίου 1936: αναγγέλλεται ο Άξονας Ρώμης – Βερολίνου

Άξονα

Ο Άξονας Γερμανίας – Ιταλίας – Ιαπωνίας στον Β΄ Π.Π. είναι γνωστός, όμως από πού πήρε το όνομα του; Ήταν μία έμπνευση του Μουσολίνι!

 

 

Στις 25 Οκτωβρίου 1936 η Γερμανία και η Ιταλία υπέγραψαν ανεπίσημο σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας. Στις 1 Νοεμβρίου ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι πραγματοποίησε μία ομιλία μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου για να γιορτάσει το γεγονός. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας είπε την παρακάτω αποστροφή:

«Αυτή η απευθείας σύνδεση Ρώμης – Βερολίνου δεν θα είναι εμπόδιο αλλά θα είναι ένας άξονας γύρω από τον οποίο μπορούν να περιστρέφονται όλα εκείνα τα κράτη της Ευρώπης που ζουν με την επιθυμία της συνεργασίας και της ειρήνης».

Άξονας
Γκαίριγκ, Τσιάνο, Χίτλερ και Μουσολίνι.

Μετά από αυτό η λέξη «Άξονας» πέρασε στις εφημερίδες, καθιερώθηκε και έμεινε.

Πως όμως φτάσαμε μέχρι εκεί; Ο Μουσολίνι έβλεπε με καχυποψία τη ναζιστική διείσδυση στην Αυστρία όμως μετά την εισβολή στην Αβησσυνία (Αιθιοπία) η Ιταλία απομακρύνθηκε από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και στράφηκε προς τη Γερμανία. Ο Μουσολίνι έγινε διαλλακτικότερος στο θέμα της Αυστρίας και ο Χίτλερ δεν έκρυβε τον θαυμασμό του «για τον σπουδαίο άνδρα νότια των Άλπεων».

Σε αυτό το πλαίσιο ο γαμπρός του Μουσολίνι και υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας Γκαλεάτσο Τσιάνο στις 24 Οκτωβρίου 1936 μετέβη στο Μπέρχτεσγκαντεν και συνομίλησε με τον Χίτλερ.

Η Ιταλογερμανική συνθήκη φιλίας στις 22 Μάιο του 1939 μετατράπηκε σε κανονική συμμαχία που έγινε γνωστή ως «Χαλύβδινο Σύμφωνο». Η ονομασία ήταν και αυτή έμπνευση του Μουσολίνι ο οποίος είχε σκεφτεί αρχικά να την ονομάσει «Σύμφωνο του Αίματος». Είναι προφανές ότι ο Ιταλός δικτάτορας είχε έφεση στα μεγαλειώδη ονόματα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1940 η Ιαπωνία έγινε το τρίτο μέλος του Άξονα.

Άλλη μια ιταλική έμπνευση ήταν να ονομαστεί ο Άξονας των τριών δυνάμεων Robetro από τα ονόματα των πρωτευουσών των τριών χωρών: Rome – Berlin – Tokyo. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτή η ιδέα δεν είχε απήχηση.

Στις δυνάμεις του Άξονα προστέθηκαν: η Ουγγαρία στις 20 Νοεμβρίου 1940, η Ρουμανία στις 23 Νοεμβρίου 1940, η Σλοβακία στις 24 Νοεμβρίου 1940 και η Βουλγαρία στις 1 Μαρτίου 1941.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ