Στρατηγός Στανωτάς: Ο ήρωας του ελληνικού ιππικού που έλαβε μέρος σε 7 πολέμους

Στρατηγός Γεώργιος Στανωτάς

Ο Στρατηγός Γεώργιος Στανωτάς συμμετείχε σε όλους τους πολέμους του Έθνους στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα παραμένοντας στρατιώτης της πατρίδας μέχρι το τέλος

Τα πρώτα χρόνια μέχρι τη Μικρασιατική Εκστρατεία

Ο Γεώργιος Στανωτάς γεννήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1888 στην Καστάνιτσα Κυνουρίας στην Αργολίδα. Φοίτησε στη Βαρβάκειο Σχολή αλλά πολύ γρήγορα επέλεξε τη στρατιωτική ζωή εμπνεόμενος από το πνεύμα του Μακεδονικού Αγώνα. Στις 6 Δεκεμβρίου 1909 κατατάχτηκε ως ιππέας στο 2ο Σύνταγμα Ιππικού.
Έλαβε μέρος στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο με τον βαθμό του Επιλαχία. Στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο συμμετείχε με τον βαθμό του ανθυπασπιστή στις μάχες του Κιλκίς-Λαχανά, Μπέλες και Κρέσνας-Τζουμαγιάς. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετείχε στις επιχειρήσεις στο Μακεδονικό Μέτωπο με τον βαθμό του ιλάρχου. Στην Μικρασιατική Εκστρατεία διακρίθηκε στην αιματηρή μάχη του Παζάρκιοι.

Στρατηγός Γεώργιος Στανωτάς

Η περίοδος του Μεσοπολέμου

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και εξαιτίας του διχαστικού κλίματος της εποχής ο Στανωτάς αποτάχθηκε ως «βασιλόφρων». Το 1927 όμως ανεκλήθη και ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη της Μεραρχίας Ιππικού με έδρα τη Λάρισα. Τον Αύγουστο του 1929 τοποθετήθηκε ως διοικητής του 3ου Συντάγματος Ιππικού.

Στις 20 Δεκεμβρίου προήχθη σε Συνταγματάρχη και στα τέλη του 1933 ανέλαβε τη διοίκηση της Ταξιαρχίας Ιππικού.
Τον Μάρτιο του 1935 κατέστειλε το βενιζελικό κίνημα στην περιοχή των Σερρών. Στις 20 Δεκεμβρίου 1938 προήχθη σε Υποστράτηγο και το 1939 ανέλαβε τη διοίκηση της Μεραρχίας Ιππικού με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το Έπος του 1940-41

Έτσι λοιπόν ο Στανωτάς ήταν διοικητής της Μεραρχίας Ιππικού όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην πατρίδα μας. Η Μεραρχία Ιππικού κατατρόπωσε του Ιταλούς της Μεραρχίας «Τζούλια» στην Πίνδο όσο και τους Γερμανούς της 73ης Μεραρχίας Πεζικού στη μάχη Πισοδερίου.
Στις 20 Απριλίου 1941 ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου είχε αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή πρωτοκόλλου ανακωχής με τους Γερμανούς. Ο Στανωτάς δεν αποδέχθηκε τη συνθηκολόγηση. Παρά τη διάλυση που είχε αρχίσει να επικρατεί στον ελληνικό στρατό ο Υποστράτηγος Στανωτός διατήρησε τον σχηματισμό του ισχυρό και αξιόμαχο και τον οδήγησε με πλήρη τάξη στην περιοχή της Καλαμπάκας όπου και αποστράτευσε τη Μεραρχία του. Έτσι η Μεραρχία Ιππικού αυτοδιαλύθηκε χωρίς να έχει ηττηθεί στο πεδίο της μάχης.
Μετά από περιπετειώδες ταξίδι ο Στανωτάς έφτασε στο Κάιρο και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής στις 28 Μαΐου 1943. Στην αρχή ανέλαβε καθήκοντα επιθεωρητή αλλά ξαφνικά στις 6 Ιουνίου 1944 προήχθη σε αντιστράτηγο και αποστρατεύτηκε. Παρά την πικρία του ο Στανωτάς υπέβαλε αναφορά ζητώντας να υπηρετήσει ακόμη και ως απλός στρατιώτης στον Ιερό Λόχο που δεν έγινε δεκτή.

Εμφύλιος και τα τελευταία χρόνια

Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών η σύζυγος του συνελήφθη από άνδρες του ΕΑΜ. Στις 7 Ιανουαρίου 1945 ανακλήθηκε στην ενεργό υπηρεσία προκειμένου να επαναπατρισθεί. Στις 7 Απριλίου 1947 τοποθετήθηκα Στρατιωτικός Διοικητής Πελοποννήσου. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 1947 επιδυκνείοντας πνεύμα δικαιοσύνης και ανεκτικότητας.
Το 1948 ο Γεώργιος Στανωτάς αποστρατεύτηκε έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσίας στην πατρίδα. Τη δεκαετία του ΄50 ο βασιλιάς Παύλος τον ζήτησε ως υπασπιστή. Ο Στανωτάς αρνήθηκε και εκμυστηρεύθηκε στους οικείους του: «Δεν είμαι διατεθειμένος να πάω γιατί δεν θέλω να αλλάζω στολές. Δεν μου αρέσουν τα καραγκιοζιλίκια, οι στολές και τα πούπουλα».
Το 1959 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον προσέγγισε για να του προτείνει υπουργική θέση. Ο Στανωτάς και πάλι αρνήθηκε λέγοντας: «Δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική, δεν γνωρίζω το αντικείμενο, είμαι στρατιωτικός». Ο Στρατηγός Στανωτάς απέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1965.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΙΠΠΙΚΟ – ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ τεύχος 89.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο τόπος γέννησης ειναι η Καστάνιτσα ενα ορεινό χωριό του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας(Αστρος) ΑΡΚΑΔΙΑΣ επάνω στον Πάρνωνα. ΟΧΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑ. Διορθώστε παρακαλώ το Αργολίδα σε Αρκαδία. Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ