Τι συμβολίζουν οι 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό

Οι 21 κανονιοβολισμοί στο Λυκαβηττό: Τι συμβολίζουν.

Γιατί κάθε εθνική επέτειο πέφτουν 21 κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό; Πολλοί μπορεί να απορούν γιατί σε κάθε εθνική επέτειο τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου πέφτουν 21 κανονιοβολισμοί και όχι κάποιος άλλος αριθμός.

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στο χρόνο  και έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις για την προέλευση του. Η επικρατέστερη είναι πως η συνήθεια αυτή ανήκε στο Βρετανικό ναυτικό, του οποίου τα πλοία διέθεταν 7 κανόνια με maximum δυνατότητα 3 βλημάτων ανά κανόνι. Αυτό σήμαινε πως το περισσότερο που μπορούσαν να κανονιοβολήσουν ήταν 21 βολές.

Όταν τα 7 κανόνια  που έπαιρναν 3 βλήματα εν σειρά, τα άδειαζαν όλα  όλα (3Χ7=21) αυτό αποτελούσε ένδειξη καλών και ειρηνικών προθέσεων . ‘Έτσι κάθε φορά που έμπαιναν σε φιλικό λιμάνι και κυρίως όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους τα πλοία “άδειαζαν”  με 21 κανονιοβολισμούς, θέλοντας να δείξουν τις καλές και ειρηνικές προθέσεις του.

Το έθιμο φαίνεται πως μεταπήδησε στην Ελλάδα λόγω των στενών σχέσεων Ελληνικού και Βρετανικού Ναυτικού, ειδικά μετά τη ναυμαχία στο Ναυαρίνο.

Η πρώτη φορά μάλιστα που ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί στην Αθήνα ήταν επί Όθωνα κατά τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το 1838. Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 1838 με το διάταγμα 980, καθιερώθηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως «παντοτινή, εις το διηνεκές εθνική εορτή των Ελλήνων».

Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την άλλη μέρα το πρωί πάλι οι Αθηναίοι ξύπνησαν με 21 κανονιοβολισμούς, που για κάποιους τότε, εκτός από την προέλευση που αναφέραμε ανωτέρω, είχε και τον συμβολικό αριθμό του έτους που ξεκίνησε η Επανάσταση.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ