Το μακελειό της τρομοκρατικής επίθεσης στο «City of Poros» στην Αίγινα – Σαν σήμερα το 1988

τρομοκρατικη επιθεση city of poros

Σαν σήμερα, στις 11 Ιουλίου 1988, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση ανοιχτά της Αίγινας.

 

Ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον επιβατών, σκοτώνοντας επτά τουρίστες και τον υποπλοίαρχο. Ο δράστης σκοτώθηκε κι αυτός. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έκρηξη σε αυτοκίνητο στο Τροκαντερό, σκοτώνοντας δυο επιβάτες. Οι έρευνες αποκάλυψαν πως η έκρηξη στο Τροκαντερό ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο, καθώς και ότι οι δράστες είχαν σχέση με την παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ.

Παρά την κινητοποίηση των ελληνικών και γαλλικών αρχών, όσοι δράστες επέζησαν δεν βρέθηκαν ποτέ.

Το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 11 Ιουλίου 1988, το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» εκτελούσε την καθιερωμένη ημερήσια κρουαζιέρα, Τροκαντερό – Αίγινα – Πόρος. Η ώρα ήταν 06:48 το απόγευμα και το πλοίο βρισκόταν τρία μίλια ανοιχτά της Αίγινας. Οι επιβάτες ήταν 471 τουρίστες κυρίως Αμερικανοί και Γάλλοι, ενώ το πλήρωμα αποτελούταν από 25 άτομα.

Καθώς έπλεε ανάμεσα στις Λαγούσες ένοπλος κρατώντας ημιαυτόματο όπλο άνοιξε πυρ στο κατάστρωμα. Έφτασε τρέχοντας έξω από την καμπίνα του υποπλοίαρχου Αντώνη Δεϊμέζη χτυπώντας μέλη του πληρώματος. Σημάδεψε με το όπλο τον υποπλοίαρχο και τον σκότωσε.

Επόμενη κίνηση ήταν η ανατίναξη της γέφυρας με τη ρίψη χειροβομβίδων. Το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Την ίδια στιγμή οι έντρομοι επιβάτες έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο στη θάλασσα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σωθούν.

Στον τύπο της εποχής κυκλοφόρησε η φήμη ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τουλάχιστον τρεις δράστες, οι οποίοι μόλις τελείωσε η αιματηρή επίθεση δραπέτευσαν με ταχύπλοο σκάφος που τους περίμενε σε κοντινή απόσταση από το κρουαζιερόπλοιο. Άλλοι υποστήριξαν ότι έπεσαν στη θάλασσα, κολύμπησαν και επιβιβάστηκαν σε ιστιοφόρο.

Η επίθεση στο Τροκαντερό

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, στις 2:45, εξερράγη ένα αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας, στο Τροκαντερό. Στο σημείο απ’ όπου απέπλεε το κρουαζιερόπλοιο και θα αγκυροβολούσε επιστρέφοντας από την Αίγινα και τον Πόρο. Στο αυτοκίνητο υπήρχε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος. Με την έκρηξη το αυτοκίνητο κομματιάστηκε και οι δύο επιβάτες σχεδόν εξαϋλώθηκαν. Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Το περιστατικό πιστεύεται ότι ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την δολοφονική επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ίσως ήταν μια δεύτερη ευκαιρία για τους τρομοκράτες, σε περίπτωση που η επίθεση στο κρουαζιερόπλοιο ήταν αποτυχημένη.

Ο στόχος της επίθεσης και το αρχικό σχέδιο

Σύμφωνα με τις έρευνες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε πως ο στόχος της επίθεσης ήταν ένα γκρουπ εκατό Αμερικανών. Το αρχικό σχέδιο είχε ως εξής:

Το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο θα ήταν σταθμευμένο στον χώρο αποβίβασης των επιβατών στο Τροκαντερό και ταυτόχρονα με την έκρηξή του θα προκαλούσε τον θάνατο των εκατό Αμερικανών. Την ίδια στιγμή ο ένας από τους τρομοκράτες πάνω στο πλοίο  θα πυροβολούσε από το κατάστρωμα του πλοίου. Όμως κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας αυτός πληροφορήθηκε την πρόωρη έκρηξη του αυτοκινήτου. Έτσι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση μόνος και ακολούθησε η αιματοχυσία.

Οι δράστες της επίθεσης

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις πολυετείς έρευνες των διωκτικών αρχών, το «κτύπημα» στο «City of Poros» ήταν ενέργεια της οργάνωσης Fatah-RG.

Η Fatah-RG ιδρύθηκε το 1974, όταν αποσχίστηκε από τη Fatah, μετά τις διαφωνίες του αρχηγού της. Η δύναμη της οργάνωσης αριθμούσε περί τους 1.000 άνδρες. Η έδρα της ήταν στη Βαγδάτη ως το 1982, οπότε μεταφέρθηκε στη Συρία και από το 1985 στη Λιβύη. Την δεκαετία 1984-1994 στην Ελλάδα έλαβαν χώρα 12 τρομοκρατικά επεισόδια, για τα οποία ανέλαβε την ευθύνη ή αποδόθηκαν στην οργάνωση Fatah-RG. Ανάμεσα σε αυτά η επίθεση στο “City of Poros”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ