Ο αμερικανικός στρατός επιλέγει Τρόφυ για Σύστημα Ενεργής Προστασίας.

Ο αμερικανικός στρατός επέλεξε να εγκαταστήσει το ισραηλινό σύστημα ενεργής προστασίας (Active Protection System-APS) «Τρόφυ» σε αριθμό αρμάτων M1A2 Abrams.
 
 
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στρατός ανέθεσε στην «General Dynamics Land Systems» να εγκαταστήσει το σύστημα σε μη κατονομαζόμενο αριθμό αρμάτων σε κάποια τεθωρακισμένη ταξιαρχία. Η συμφωνία έχει αξία 9,8 εκ. $ για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μίσιγκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2019.
Το «Τρόφυ» αναπτύχθηκε από κοινού από την Rafael και το Elta Group της Israeli Aircraft Industries. Συνδυάζει ραντάρ με εκτοξευτές που βάλλουν μεταλλικά σφαιρίδια, όπως τα σκάγια, για να καταστρέψουν το εισερχόμενο βλήμα.
Το Ισραήλ ανακήρυξε το σύστημα επιχειρησιακό με το άρμα μάχης Μερκάβα το 2009. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κανένα Μερκάβα δεν έπαθε ζημιά κατά την ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα το 2014, το οποίο οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στο «Τρόφυ», αν και το σύστημα είχε περιπτώσεις όπου ενεργοποιήθηκε και έβαλλε χωρίς να υπάρχει απειλή.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού δεν ανέφερε σε Άπμραμς θα εγκατασταθεί ή σε ποιες μονάδες. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο αμερικανικός στρατός είχε 14 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και ήταν στη διαδικασία να αποκτήσει ακόμη μία.
Η ιδέα των συστημάτων ενεργής προστασίας δεν είναι καινούρια. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 οι Σοβιετικοί είχαν εισάγει σε υπηρεσία το σύστημα «Drozd». Τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων έχει όπως το αμερικανικό TOW και το ρωσικό Κορνέτ έχει περάσει στα χέρια ανταρτικών και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ιράκ, στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού. Στο παρακάτω βίντεο αντιαρματικό βλήμα Κορνέτ του Ισλαμικού Κράτους χτυπάει Άμπραμς του ιρακινού στρατού.

Ο αμερικανικός στρατός δοκίμαζε το «Τρόφυ» για μήνες μαζί με άλλα συστήματα ενεργής προστασίας, τα οποία ήταν: το Iron Fist της ισραηλινής Israel Military Industries, το οποίο εξετάζονταν ως επιλογή για τα ΤΟΜΑ Μπράντλεϋ και το αμερικανικό Iron Curtain που δοκιμάζονταν για τα Στράικερ και άλλα τροχοφόρα οχήματα. Παρακάτω βίντεο με επίδειξη του Iron Curtain.

Τα συστήματα ενεργής προστασίας δεν είναι τέλεια. Οι εκτοξευτήρες τους περιέχουν περιορισμένο αριθμό βολών και είναι αδύνατο να ξαναγεμιστούν κάτω από τα πυρά του εχθρού. Επιπλέον τα σφαιρίδια που εκτοξεύουν μπορούν να είναι επικίνδυνα για το πεζικό ή όποιον άλλο βρεθεί κοντά στο άρμα.
Στο μέλλον ίσως τη δουλεία που κάνουν τώρα οι εκτοξευτήρες να την κάνει ένα λέηζερ τοποθετημένο στον πύργο του άρματος, το οποίο θα καταστρέφει εισερχόμενα βλήματα. Η εταιρεία Raython ανέφερε τον Ιούνιο που μας πέρασε ότι δοκίμασε με επιτυχία ένα λέηζερ τοποθετημένο σε ελικόπτερο Απάτσι. Παρακάτω το βίντεο της Raython.

Ο αμερικανικός στρατός έχει τοποθετήσει ένα σύστημα λέηζερ σε όχημα Στράικερ, για την αντιμετώπιση όμως μικρών drones. Μια άλλη λύση για την αντιμετώπιση των αντιαρματικών βλημάτων θα ήταν συσκευές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων το οποίο θα πυροδοτούσαν τις κεφαλές των βλημάτων πριν φτάσουν στο όχημα. Έχει αναφερθεί ότι ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει ήδη ένα τέτοιο σύστημα.
Ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού από την άλλη πλευρά, Στρατηγός Μαρκ Μίλλεϋ, επιθυμεί η έρευνα να στραφεί σε άλλη κατεύθυνση, στην ανακάλυψη υλικών που με μικρότερο βάρος από το σημερινό θα παρείχαν το ίδιο επίπεδο θωράκισης.
Πηγή: The WarZone

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ