110 ΠΜ: Το τέλος της 348 ΜΤΑ και των RF-4E

Στην 110 ΠΜ απόστρατοι και εν ενεργεία στελέχη της Π.Α. θα αποχαιρετήσουν ένα αεροσκάφος που πρόσφερε πολλά. Τo RF-4E.Ο ΣΑΣΥΔΑ θα είναι παρών.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Σχολής Υπαξιωματικών Διοικητικών Αεροπορίας σε ανακοίνωση του για την πρόσφατη απόφαση της ΠΑ για ολοκλήρωση του προγράμματος απόσυρσης του Α/Φ RF-4E εντός του 2017, τονίζει πως πέρα από το σημαντικό επιχειρησιακό σκέλος, έχει και ιστορική διάσταση τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Η Μοίρα με έτος ιδρύσεως το 1953 (ως Σμήνος) και από το 1955 (ως Μοίρα) έχει παρουσία στους ελληνικούς ουρανούς για εξήντα τέσσερα (64) συναπτά έτη.

Κατά την μακρόχρονη λειτουργία της Μοίρας με τα ελληνικά εθνόσημα χρησιμοποιήθηκαν τα Α/Φ F-84G Thunderjet, RT-33A Shooting Star, RF-84F Thunderflash και RF-4E Phantom II, ενώ ήταν εκατοντάδες οι Ιπτάμενοι που πέταξαν με τα προαναφερθέντα Α/Φ και χιλιάδες οι τεχνικοί που το συντήρησαν.

Παράλληλα, φέτος το RF-4E διάγει το τριακοστό ένατο (39) έτος υπηρεσίας του στη ΠΑ δεδομένης της πρώτης του πτήσης με τα Ελληνικά εθνόσημα στις 3 Νοεμβρίου 1978 ερχόμενο από το Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η ΠΑ, τιμώντας αυτό το ιστορικό γεγονός, διοργανώνει την τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 ΜΤΑ και απόσυρσης των αεροσκαφών RF-4E, στην 110 Πτέρυγα Μάχης την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017» τονίζει ο ΣΑΣΥΔΑ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει στατική έκθεση αεροσκαφών, έκθεση φωτογραφίας, πτήσεις/διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 “Zευς” και Τ-6 “Δαίδαλος”.

Τα θρυλικά RF-4E

Το RF-4E αποτελεί παραλλαγή του μαχητικού F-4E και διαφοροποιείται από αυτό ως προς τις φωτομηχανές που φέρει στο ρύγχος με δυνατότητα παρατήρησης προς τα πλάγια και προς τα πίσω.

Σε αντίθεση με το παλαιότερο δόγμα φωτοαναγνώρισης της USAF της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ, που συνοψιζόταν στο σλόγκαν Alone, Unarmed, Unafraid, τα ελληνικά RF-4E φέρουν οπλισμό και συσκευές αυτοπροστασίας.

Μπορούν να επιχειρούν σε ύψη από ελάχιστα μέχρι 40.000 πόδια ανάλογα με το είδος αποστολής.

Κυριότερη αποστολή του είναι η αναγνώριση πριν και μετά την προσβολή ενός στόχου.

Στη δεύτερη περίπτωση η αποστολή ονομάζεται BDA (Battle Damage Assessment) και η επιτυχία της είναι καίριος παράγοντας για το σχεδιασμό επιχειρήσεων ΔΒ.

Η ολοκλήρωση της παραλαβής οκτώ καινούργιων RF-4E το 1980 αναβάθμισε κατακόρυφα τις δυνατότητες αναγνώρισης της ΠΑ.

Ο μικρός αριθμός τους συμπληρώθηκε το 1993 από 27 μεταχειρισμένα RF-4E από δυτικογερμανικά αποθέματα.

Τα RF-4E Phantom εδρεύουν στην Λάρισα (110 ΠΜ 348 Μοίρα «Μάτια»).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ