16 Σεπτεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

16 Σεπτεμβρίου 1941: Διαταγή του Αρχηγείου της Βέρμαχτ (OKW) αναφέρει ότι για κάθε φόνο γερμανού στρατιώτη στα κατεχόμενα εδάφη, να εκτελούνται 50 ή 100 ντόπιοι, κατά προτίμηση κομμουνιστές.

 

 

1774: Ο Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ παρατηρεί ότι παράγεται μεταλλικός υδράργυρος αν θερμανθεί το οξείδιο του υδραργύρου.

1795: Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

1810: Το Μεξικό αποκτά την ανεξαρτησία του από τους Ισπανούς. Η 16η Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται ημέρα εθνικής εορτής για τους Μεξικανούς.

1835: Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

1904: Ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά.

1908: O κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου.

1918: Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στην Αντάντ και τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Οι Βούλγαροι υποχρεώνονται να εκκενώσουν την ελληνική Μακεδονία.

1920: Οι γιατροί του Έλληνα βασιλιά Αλέξανδρου ανακοινώνουν ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου, δυο μέρες νωρίτερα.

1922: Ο βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.

1927: Η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.

1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανία και ΕΣΣΔ καταλαμβάνουν το Ιράν και αναγκάζουν σε παραίτηση το Σάχη, Ρεζά Σαχ Παχλεβί, ο οποίος εγκαταλείπει τη χώρα. Ο γιος του, Μοχάμετ Ρεζά Παχλεβί, ανέρχεται στην εξουσία.

1941: Διαταγή του Αρχηγείου της Βέρμαχτ (OKW) αναφέρει ότι για κάθε φόνο γερμανού στρατιώτη στα κατεχόμενα εδάφη, να εκτελούνται 50 ή 100 ντόπιοι, κατά προτίμηση κομμουνιστές.

1963: Δημιουργείται η Μαλαισία από την ένωση της Μαλαίας, της Σιγκαπούρης, του Σάραβακ και της Βόρειας Βόρνεο. Πριν το σχηματισμό της ομοσπονδίας, οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση.

1967: Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

1975: Η Παπούα Νέα Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη διοίκηση της Αυστραλίας.

1978: Στην Ελλάδα, νομιμοποιούνται με νομοσχέδιο οι αμβλώσεις μέχρι τον 5ο μήνα, υπό προϋποθέσεις.

1981: Η κυβέρνηση Ράλλη προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου. Ακολουθούν η προσχώρηση του Γεώργιου Μαύρου και του Μανώλη Γλέζου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΟΔΗΣΟ του Ιωάννη Πεσμαζόγλου συνεργάζεται με το Κόμμα Αγροτών – Εργαζομένων (ΚΑΕ). Παράλληλα, εμφανίζεται το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ αυτόνομα αποφασίζουν να κατέλθουν στις εκλογές το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΔΗΚ.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων από Λιβανέζους πολιτοφύλακες στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα του Λιβάνου. Ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

2007: Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες στη Βουλή. Ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 38,10% και 102 έδρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ