2018, το έτος της Ανασφάλειας για τις Συντάξεις

Η δημοσίευση των εκκαθαριστικών των συντάξεων των στρατιωτικών του μηνός Οκτωβρίου έκρυβε μια έκπληξη για πολλούς αποστράτους. Μειώσεις έως και 225 ευρώ είδαν ανώτατοι απόστρατοι αξιωματικοί στις συντάξεις τους.

Άρχισε λοιπόν η “έρευνα” για να δούμε από προέρχεται αυτή η μείωση. Πολλά λέχθηκαν, ακόμα περισσότερα γράφτηκαν και άκρη δε βγαίνει από πουθενά. Σε επικοινωνία μας με στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικό με τις συντάξεις, μάθαμε πως η μείωση αυτή δεν έχει σχέση μόνο με το “νόμο Κατρούγκαλου“. Ο νόμος αυτός είναι σαφής και προβλέπει ταβάνι στα καταλογιστέα των συντάξεων, αλλά και μειώσεις που φτάνουν μέχρι και στο 25% των καθαρών ποσών.

Η υπεύθυνη λοιπόν του ΓΛΚ μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Εργασίας το οποίο στα πλαίσια της πλήρους αναστάτωσης και τεχνικής δυσκολίας που έχει στην κατανόηση του νόμου, έχει πάρει “δύσκολες αποφάσεις”. Όντως λοιπόν στέλεχος του Υπουργείο Εργασίας, στενός συνεργάτης της Υπουργού μας επιβεβαίωσε το πλήρες χάος που επικρατεί στον υπολογισμό των συντάξεων. Η περιπλοκότητα του νόμου 4387 δεν επιτρέπει μια σαφή περιγραφή του τοπίου. Ο νέος νόμος περί ασφαλιστικού, προσπάθησε να απλουστεύσει και να αμβλύνει κάποια χαρακτηριστικά του προηγούμενου στο μέτρο του δυνατού.

Η ουσία είναι πως το στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας μας τόνισε πως το 2018 θα είναι έτος εκπλήξεων για αρκετές κατηγορίες συνταξιούχων, και μια από αυτές θα είναι οι στρατιωτικοί. Η αδυναμία κατανόησης του πλαισίου συνταξιοδότησης των στρατιωτικών από τα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας είναι προφανής. Η έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων από το ΥΠΕΘΑ (που λειτούργησε συμβουλευτικά και μόνον) για εξαίρεση των στρατιωτικών από το γενικό κανόνα, έχει κάνει μεγάλη ζημιά, που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται.

Στην απλή ερώτηση που τέθηκε στο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας “δηλαδή ν’ ανησυχούν οι στρατιωτικοί;” η απάντηση ήταν σαφής και πολύ ειλικρινής: “Ναι ν’ ανησυχούν, υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια για το 2018”.

Στην έντυπη έκδοση του “Βήματος της Κυριακής” σήμερα, υπάρχει εκτενής αναφορά στο ασφαλιστικό και κάποιος νουνεχής πολίτης καταλαβαίνει εύκολα τη ζοφερή πραγματικότητα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Η συνεχής απαξίωση των συνταξιούχων στρατιωτικών και η απουσία των θεσμικών Ενώσεων των αποστράτων από τα κέντρα αποφάσεων έχει λειτουργήσει εις βάρος των αποστράτων. Όποιος δε μπορεί να κατανοήσει το γεγονός, μάλλον ζει σε άλλο κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ