22 Ιανουαρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

22 Ιανουαρίου 1830. Η διάσκεψη του Λονδίνου, ύστερα από αγγλική πρόταση, διακηρύσσει την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας.
1506: Οι πρώτοι 150 Ελβετοί στρατιώτες φτάνουν στο Βατικανό για να αποτελέσουν τη φρουρά του Πάπα (ελβετική φρουρά).

1830: (παλιό ημερολόγιο). Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους: Η διάσκεψη του Λονδίνου, ύστερα από αγγλική πρόταση, διακηρύσσει την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας με το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου που υπογράφεται από τους πληρεξουσίους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Το άρθρο 1 ορίζει: “H Ελλάς θέλει σχηματίσει έν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν”.

1842: Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της, με πρώτο διοικητή το Γεώργιο Σταύρου.

1863: Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα και επικυρώνεται το δημοψήφισμα του Νοεμβρίου 1862 για την επιλογή νέου βασιλιά, που ήταν ευνοϊκό για τον άγγλο πρίγκιπα Αλφρέδο.

1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Ντόιτσε Μπανκ, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

1905: “Ματωμένη Κυριακή”: Η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 500 εργάτες, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η “Ματωμένη Κυριακή” αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1918: Στρατιωτική στάση στη Λαμία κατά της επιστράτευσης που έχει διατάξει η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου καταστέλλεται με βίαιο τρόπο.

1923: Δημοσιεύεται το νομοθετικό διάταγμα, που ψηφίστηκε 5 ημέρες πριν (18/1) και με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Όμως ο εορτασμός του ορθόδοξου Πάσχα θα συνεχίσει να γίνεται με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει η διαφορά με το δυτικό, που ορίζεται μεταξύ 22/3 και 25/4, ενώ το ορθόδοξο μεταξύ 4/4 και 8/5.

1938: Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη κι ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.

1939: Η πρώτη διάσπαση ατόμου ουρανίου επιτυγχάνεται στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

1941: Οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Τομπρούκ, στη βόρειο Αφρική.

1944: Απόβαση στο Άντζιο Ιταλίας. Στη συμμαχική δύναμη αποβάσεων μετέχουν τα Αντιτορπιλικά “ΚΡΗΤΗ”, “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ” και τα Αρματαγωγά “ΣΑΜΟΣ”, “ΛΗΜΝΟΣ” και “ΧΙΟΣ”.

1957: Οι Ισραηλινοί αποχωρούν από τη χερσόνησο του Σινά. Είχαν εισβάλει στην Αίγυπτο στις 29 Οκτωβρίου 1956.

1963: Υπογράφεται στο Παρίσι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας η Συνθήκη των Ηλυσίων, με την οποία επιτυγχάνεται οριστικά η γαλλογερμανική συμφιλίωση. Ο γαλλογερμανικός άξονας που διαμορφώνεται θεωρείται η ατμομηχανή της Ενωμένης Ευρώπης.

1972: Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.

1973: Η μοιραία μέρα για τον νεαρό Ωνάση υπήρξε η Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 1973. Το αεροπλάνο που πιλοτάριζε, ένα αμφίβιο «Πιάτζιο 136», κατέπεσε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Ο Αλέξανδρος τραυματίστηκε βαριά και οι δύο συνεπιβάτες του ελαφρότερα. Διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου, λόγω κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Ήταν μόλις 25 ετών. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης μόλις έμαθε το θλιβερό μαντάτο στη Νέα Υόρκη κατέρρευσε και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο αγαπημένος του γιος και διάδοχός του ήταν νεκρός. Την ίδια μέρα αμερικανικό δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.

1980: Συλλαμβάνεται στη Μόσχα ο φυσικός Αντρέι Ζαχάροφ, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή την πρώτης βόμβας υδρογόνου για λογαριασμό της ΕΣΣΔ, επειδή άσκησε κριτική για τη στρατιωτική επιδρομή των σοβιετικών στο Αφγανιστάν.

1981: Ο Αυστραλός μεγιστάνας Ρούμπερτ Μέρντοχ αγοράζει την εφημερίδα «Τάϊμς του Λονδίνου», την Κυριακάτικη έκδοση και τρία ακόμη έντυπα του ομίλου Τόμπσον αντί 50 εκ. λιρών (5,74 δις δρχ).

1987: Ο αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μία έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.

Budd_Dwyer

1990: Στις ΗΠΑ, καταδικάζεται ο Ρομπερτ Μόρις, για ιό που εξαπέλυσε στο διαδίκτυο το 1988. Πρόκειται για τον ιό Μόρις, ο οποίος ήταν ο πρώτος ιός που “κυκλοφόρησε” ευρέως στο διαδίκτυο. Ο Μόρις τώρα είναι καθηγητής στο ΜΙΤ.

1997: Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό στο Στέϊτ Ντιπάτμεντ της Μαντλίν Ολμπράϊτ, ως πρώτης γυναίκας υπουργού εξωτερικών της χώρας.

2001: Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος σε μία από τις πρώτες πράξεις της προεδρικής του θητείας υπογράφει το διάταγμα για απαγόρευση της διεθνούς βοήθειας σε οργανισμούς που προωθούν την άμβλωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ