25η Μαρτίου 1821: Πως κάηκαν τα καλύτερα μας πλοία

25η Μαρτίου 1821: Οι Έλληνες επαναστάτες είχαν τριβές που συχνά έφταναν στα άκρα. Η Επανάσταση απέναντι στους Τούρκους δεν έφερε την ομόνοια.

Στα πρώτα βήματα της Ελληνικής ανεξαρτησίας υπήρξαν διχογνωμίες που έφταναν στον εμφύλιο όπως όταν οι Υδραίοι οπλαρχηγοί ενοχλημένοι από την Διοίκηση αποφασίσαν με την σύμφωνη γνώμη του Μαυροκορδάτου να καταλάβουν τον Στόλο που βρισκόταν στον Πόρο.

Ο Μιαούλης αναλαμβάνει την πολεμική επιχείρηση. Είναι βέβαιο πως η ναυτική του πείρα εγγυάται την επιτυχία της. Μια επιτυχία όμως που είχε μεγάλο τίμημα για την νεοσύστατη Ελλάδα.

Ο Καποδίστριας ζήτησε την βοήθεια ξένης δύναμης απέναντι στους Υδραίους! Και συγκεκριμένα της Ρωσίας, όπου  την Κυριακή 1η Αυγούστου 1831 ο ρωσικός στόλος που ενίσχυε τον Καποδίστρια πλησίασε στον Πόρο.

Ο Μιαούλης, που είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στα πλοία και στο Μπούρτζι, άναψε το φιτίλι και ανατίναξε τα καράβια. Η ενέργεια αυτή στοίχισε στον ελληνικό στόλο δύο από τα νεότευκτα και καλύτερα πλοία του. Την κορβέτα «ΥΔΡΑ» που ήταν λάφυρο από τον αιγυπτιακό στόλο και την φρεγάτα «ΕΛΛΑΣ», που το κράτος το απέκτησε με βαρύ δάνειο και ακόμα το χρωστούσε….  Το ΕΛΛΑΣ  ήταν ένα τρικάταρτο ιστιοφόρο με 32 πυροβόλα και 32 καρονάδες και θεωρούνταν το κόσμημα του στόλου.

Ο Μιαούλης παραλίγο να ανατινάξει και ένα τρίτο πλοίο την «Καρτερία», το πρώτο ελληνικό τροχήλατο ατμόπλοιο, που τελικά σώθηκε τελευταία στιγμή από έναν Μυκονιάτη ναύτη που πρόλαβε και έλυσε του κάβους….

Ήταν η περίοδος που ο Καποδίστριας είχε εγκατασταθεί στο Ναύπλιο και είχε αναλάβει την διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους….

Και όλα αυτά μόλις 10 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Έθνους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ