26 Ιανουαρίου 2015: Σαν σήμερα η Πολεμική Αεροπορία θρήνησε δύο πιλότους της

ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΖΑΓΚΑΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

26 Ιανουαρίου 2015: Μαύρη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία, αφού έχασε δύο πιλότους της, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας.

Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, έχασαν τη ζωή τους όταν διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme, στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Άμυνας, νεκροί ήταν οι δυο Έλληνες πιλότοι και οχτώ Γάλλοι ενώ 19 άτομα τραυματίστηκαν.

Το διθέσιο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην νατοϊκή άσκηση Tactical Leadership Program, κατέπεσε στην πίστα του αεροδρομίου λίγο μετά τις 4 και μισή το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης. Σύμφωνα με το πόρισμα της διεθνούς ερευνητικής ομάδας, στην οποία συμμετείχαν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία της Ελλάδας, το ελληνικό F-16 έχασε την ισορροπία του λόγω σφάλματος στις ρυθμίσεις.

Το σφάλμα αυτό φαίνεται να προκλήθηκε από την ακούσια μετατόπιση ενός αντικειμένου μέσα στο πιλοτήριο, που πίεσε έναν από τους αντισταθμιστές αεροδυναμικής, με αποτέλεσμα ο αντισταθμιστής να τεθεί στη μέγιστη αντιστάθμιση προς τα δεξιά και το αεροσκάφος να καταπέσει έχοντας αυτή την κλίση στο δεξί φτερό του.

Το μοιραίο αεροσκάφος ανήκε στην 341η Μοίρα της 111 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στη Νέα Αγχίαλο. Η μοίρα, δύναμης 4 αεροσκαφών F-16 Block 50, είχε μετασταθμεύσει στην Ισπανία τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση Tactical Leadership Programme (TLP). Η συνολική δύναμη του κλιμακίου ήταν 41 ατόμων.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ