28/10/1942: Η Πολεμική Αεροπορία «γιόρτασε»

Δύο ακριβώς χρόνια μετά την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου τα ελληνικά πληρώματα «γιόρτασαν» την επέτειο, εκδικούμενα για την απρόκλητη επίθεση.
Δώδεκα Hurricane της 335 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως, συνοδευόμενα από αεροσκάφη της 274 Μοίρας της RAF, επέδραμαν με την έγκριση των Συμμάχων κατά του Ιταλικού Στρατηγείου, νότια του μετώπου του El Alamein.
Παρά το σφοδρό αντιαεροπορικό πυρ του εχθρού, κατέβηκαν σε χαμηλό ύψος και έπληξαν με επιτυχία αυτοκίνητα, σκηνές και πολυβολεία.
Η επίθεση αυτή των Ελλήνων αεροπόρων ήταν τόσο αποφασιστική και ριψοκίνδυνη, ώστε όλα σχεδόν τα ελληνικά αεροπλάνα υπέστησαν ζημιές από τα εχθρικά αντιαεροπορικά (ένα από αυτά καταστράφηκε, αλλά ο χειριστής του σώθηκε).
Η 335 Μοίρα «Τίγρης» είναι η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας.
Η Μοίρα εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη Hurricane-IIB στην αρχή, και μετά με τα Hurricane-IIC και υπαγόταν στην 339 Πτέρυγα Μάχης της RAF. Με τα αεροσκάφη αυτά επιχειρεί έως τον Δεκέμβριο του 1943, οπότε και τα αντικαθιστά με τα σύγχρονα Spitfire VB και VC.
Η Μοίρα είχε, και μετά την παραλαβή των νέων αεροσκαφών, ως κύρια αποστολή την Δίωξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ