2η Πανελλήνια Συνάντηση Ζεϊμπέκικου Χορού: Πέρα από τα συνηθισμένα

2Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΥ

Ένα χρόνο μετά την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ζεϊμπέκικου Χορού, η 2η Συνάντηση, καταδεικνύει ότι πρόκειται να γίνει ένας νέος Ελληνικός Λαϊκός θεσμός, πέρα από τα συνηθισμένα.

Η 2η Πανελλήνια Συνάντηση Ζεϊμπέκικου Χορού πραγματοποιήθηκε, στις 24 Νοεμβρίου 2019, σε δύο δράσεις: Η πρώτη δράση στο Θέατρο «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» και η δεύτερη δράση στον πολυχώρο «ΑΙΤΙΟΝ».

Οι δύο δράσεις απέδιδαν μια ολοκληρωμένη –και πρωτόγνωρη- εμπειρία, συνδυασμό χορευτικού σεμιναρίου και διαλέξεων. Εμπεριείχαν χορό εμπειρικό, βιωματικό, χορογραφία, διαγωνιστικό, παραδοσιακό, ρεμπέτικο, μοντέρνο, πίστας και άλλα. Παράλληλα, εκλεκτή ομάδα ιστορικών, καθηγητών πανεπιστημίου, μουσικολόγων, χοροδιδασκάλων και χορευτών ανέλυσαν, ερμήνευσαν και συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους το μεγάλο χορευτικό μυστήριο που καλείται Ζεϊμπέκικος.

Το σεμινάριο Ζεϊμπέκικου χορού (πρώτη δράση), υλοποιήθηκε στο Θέατρο «Δόρα Στράτου» και έδωσε την ευκαιρία σε όσους παραβρέθηκαν, να διδαχθούν από τρείς εκπαιδευτές χορού με πολυετή πείρα στο είδος: τους Χρήστο Σιακαλή (Κύπρος), Παναγιώτη Κατσίκη (Πάτρα) και Μαρία Αθανασιάδου (Πειραιάς). Η διδασκαλία περιείχε: Ζεϊμπέκικο Κλασσικό 9/8, Κυπριακό Ζεϊμπέκικο, Καμηλιέρικο και Απτάλικο με ύφος ρεμπέτικου.

Οι διαλέξεις καθηγητών πανεπιστημίου με ανάλογες ειδικότητες, χορευτικές εμφανίσεις δασκάλων χορού, και βιωματικών χορευτών σε διάφορα είδη Ζεϊμπέκικου και στυλ, καθώς και ομιλίες από ανθρώπους που έχουν ζήσει με το Ζεϊμπέκικο, πραγματοποιήθηκαν στον πολυχώρο «ΑΙΤΙΟΝ» (δεύτερη δράση). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πρόσωπα από διάφορα σημεία της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Όσοι παραβρέθηκαν στον πολυχώρο, είχαν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν, να μάθουν και να μοιραστούν τις απόψεις τους με μια σειρά από αξιόλογους ομιλητές και χορευτές, όπως: Δρ. Ά. Ράφτης, πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, Δρ. Α. Μπούνα (Ήπειρος), Γ. Μαστόρος (Κώς), Χ. Σιακαλής (Κύπρος), Π. Κατσίκης (Πάτρα), Χ. Ανούστης (Σαλαμίνα), Μ. Σταυρουλάκης (Κρήτη), Π. Γεωργίου (Αθήνα), Κ. Τεμιζέλ (Κωνσταντινούπολη), Μ. Κωσταρά (Γέρακας), Σ. Μαντάκος (Πειραιάς), Κ. Βλασιάδης (Δραπετσώνα) και Μ. Αθανασιάδου (Πειραιάς).

Να σημειωθεί ότι, η διοργάνωση της Πανελλήνιας Συνάντησης γίνεται, για δεύτερη φορά, από την Μαρία Αθανασιάδου, ερευνήτρια χορού και κίνησης. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την Αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και του Θεάτρου Δόρα Στράτου.

Τέλος, όπως αναφέρει η διοργάνωση: «το οπτικοακουστικό και χορευτικό υλικό για το ζεϊμπέκικο που συγκεντρώνεται, θα αποτελέσει στοιχείο τεκμηρίωσης για την αναγνώριση του χορού αυτού όπως χορευόταν/ χορεύεται στην ελληνική περιφέρεια και τα αστικά κέντρα, ως αϋλη πολιτιστική κληρονομιά στην UNESCO μέσω της αρμόδιας δ/νσης του Υπ. Πολιτισμού. (Ελληνικό Ζεϊμπέκικο). Τεκμηρίωση μπορεί να συντάξει ο Δρ. Δημ. Σταθακόπουλος (δικηγόρος – διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής – χορευτής παραδοσιακών χορών – οθωμανολόγος -) που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην 1η συνάντηση (2018), ο οποίος είχε καταδείξει τις διαφορές των Ελληνικών ζεϊμπέκικων με τα Zeybekler, αφού ουσιαστικά είναι διαφορετικοί χοροί, ( έστω και εάν έχουν φαινομενικά κοινά στοιχεία) που μοιράζονται το ίδιο όνομα. Με την τεχνική υποστήριξη όλων των ειδικών καθηγητών ζεϊμπέκικου και χορευτών, ευελπιστούμε πως με την κατάλληλη ιστορικό-νομική παρουσίαση, ο φάκελος θα γίνει δεκτός από την UNESCO. Εκ της Επιστημονικής Επιτροπής και της Διοργάνωσης Πανελλήνιας Συνάντησης Ζεϊμπέκικου Χορού.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ