Κύπρος: Επίκεινται εξελίξεις αναβάθμισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ

Επίκεινται εξελίξεις για αναβάθμιση των σχέσεων Λευκωσίας –Ουάσιγκτον, δηλώνει ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης στην «Καθημερινή» Κύπρου

 

 

Η κυπριακή κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα από εντατικό διάλογο για σημαντικό αριθμό θεμάτων, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και προαναγγέλλει ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις, που θα αποδεικνύουν τη στρατηγική φύση της σχέσης Λευκωσίας – Ουάσιγκτον».

Ο Κύπριος υπουργός τονίζει ότι «η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους Ελληνοκύπριους όσο και για τους Τουρκοκύπριους».

Σε συνέντευξη στην «Καθημερινή» Κύπρου ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνει πως δεν ενδιαφέρει την ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε η δημιουργία εντυπώσεων ούτε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά η ουσία και πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό το δίλημμα ενώπιον των Τουρκοκυπρίων δεν ήταν ποτέ πιο ξεκάθαρο: «Επιθυμούν ένα μέλλον σε μια επανενωμένη πατρίδα μαζί με τους Ελληνοκύπριους σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. ή ένα μέλλον με την Τουρκία με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται;». Ο ίδιος εκφράζει την έντονη πεποίθηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων προτιμά το πρώτο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ , χωρίς την προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζει ότι «κάτι τέτοιο θα επηρεάσει όχι μόνο τα δεδομένα στην Κύπρο, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα στην περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ