8 Οκτωβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ

8 Οκτωβρίου 1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο και κηρύσσει τον αποκλεισμό του νησιού.

451: Ξεκινά στη Χαλκηδόνα, μία πόλη της Βιθυνίας, στη Μικρά Ασία, η 4η Οικουμενική Σύνοδος, η οποία αναγνωρίζεται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία. Η Σύνοδος θα κατατάξει στις αιρέσεις το Μονοφυσιτισμό και με το Διάταγμα της Χαλκηδόνας θα αναγνωριστεί πλήρως η διττή φύση του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.

1827: Ναυμαχία του Ναυαρίνου (π. ημ., στις 20 Οκτωβρίου με το ν. ημ.). Έξω από το Ναυαρίνο οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), με ναυάρχους τους Κόδριγκτον, Δεριγνί και Χέιδεν, καταναυμαχούν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Ιμπραήμ. Οι απώλειές του είναι 60 πλοία και 6.000 άνδρες, ενώ των συμμάχων 650 νεκροί, χωρίς να βυθιστεί σκάφος. Είναι η τελευταία ναυμαχία που διεξάγεται αποκλειστικά με ιστιοφόρα.

1871: Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει το Σικάγο των ΗΠΑ. Η φωτιά ξεκινά στις 9 το βράδυ όταν, σύμφωνα με το μύθο, μια αγελάδα κλωτσά μία λάμπα πετρελαίου μέσα σε έναν αχυρώνα. 300 άτομα χάνουν τη ζωή τους. Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλαγιάζουν, το ένα τρίτο της πόλης έχει γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι – μένουν άστεγοι, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια.

1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο και κηρύσσει τον αποκλεισμό του νησιού. Έτσι εξασφαλίζεται ο σπουδαιότατος λιμένας του Μούδρου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως ναυτική βάση σ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

1912: Την ίδια μέρα το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

1929: Εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης ο μητροπολίτης Δέρκων και παίρνει το όνομα Φώτιος Β’.

1951: Ο Εθνάρχης της Κύπρου Μακάριος προσφεύγει στον ΟΗΕ, ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα στους Κυπρίους να ενωθούν με την Ελλάδα.

1955: Καθελκύεται στις ΗΠΑ το ισχυρότερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, το Σαρατόγκα.

1958: Ο σουηδός δρ. Εικ Σένινγκ εμφυτεύει στον ασθενή Άρνε Λάρσον τον πρώτο εσωτερικό βηματοδότη, ο οποίος είχε εφευρεθεί στις αρχές του ίδιου χρόνου από τον επίσης σουηδό, Ρούνε Έλμκβιστ.

1965: Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι η Γερμανία θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού με δύο ομάδες, τη Δυτική (DDR) και την Ανατολική (GDR).

1973: Ορκίζεται η κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη, ο οποίος διορίζεται πρωθυπουργός από το δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο, σε μια προσπάθεια να αποφορτίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια προχωρώντας σε έναν δήθεν εκδημοκρατισμό. Σαράντα μέρες αργότερα θα «καταρρεύσει» στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

 

1979: Αεροσκάφος της ελβετικής εταιρείας Swissair συντρίβεται στο Ελληνικό, με 14 νεκρούς επί συνόλου 142 επιβατών. Σώζεται το δωδεκαμελές πλήρωμα.

1980: Ο Μπομπ Μάρλεϊ καταρρέει στη σκηνή και μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώνεται ότι πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος που έκανε γνωστή τη ρέγγε μουσική σ’ όλο τον κόσμο, θα πεθάνει επτά μήνες αργότερα.

1982: Το κομμουνιστικό καθεστώς της Πολωνίας απαγορεύει όλα τα εργατικά συνδικάτα, ανάμεσά τους και την «Αλληλεγγύη», η οποία ιδρύθηκε το 1980 από τον Λεχ Βαλέσα.

1987: Θεμελιώνεται επίσημα το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Θα παραδοθεί σε 34 μήνες.

1998: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Πορτογάλο, τον Ζοζέ Σαραμάγκου.

2000: Ο Μίκαελ Σουμάχερ νικά στο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα και χαρίζει στη Φεράρι τον πρώτο της τίτλο στο πρωτάθλημα οδηγών από το 1979.

2001: Αεροπορική τραγωδία με 118 νεκρούς συγκλονίζει την Ιταλία, μετά τη σύγκρουση αεροσκάφους ΜD-87 των αερογραμμών της SAS με μικρό Τσέσνα και την πτώση του πρώτου πάνω στην αποθήκη αποσκευών, στο αεροδρόμιο Λινάτε, στο Μιλάνο.

2004: Η Βιρμανία γίνεται ξανά μέλος του ASEAN (Ένωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) με το όνομα Μιανμάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ