Αβραμόπουλος: Το διαδίκτυο ευνοεί την τρομοκρατική προπαγάνδα

Συστράτευση στην παγκόσμια προσπάθεια να προληφθεί η διάδοση τρομοκρατικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο κάλεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

 

Το μήνυμα ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα δεν έχει καμία θέση στο διαδίκτυο τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικής Ασφάλειας και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στις Βρυξέλλες στη συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ.

Προσέθεσε ότι το εν λόγω Φόρουμ είναι ουσιαστικά το πρότυπο για την προσπάθεια που δρομολογείται αυτή τη στιγμή από τις μεγάλες εταιρείες ίντερνετ σε παγκόσμια κλίμακα, προκειμένου να προληφθεί η διάδοση τρομοκρατικών μηνυμάτων.

“Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερα. Γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση έχει μεγάλη σημασία. Το σημαντικότερο επίτευγμα της συνεργασίας που έχουμε από το 2015, στο πλαίσιο αυτού του Φόρουμ, είναι η εμπιστοσύνη που έχουμε χτίσει.

Η εθελοντική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στηρίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και την κοινή προσήλωση.

Τώρα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός. Πρέπει να εντείνουμε τις δράσεις μας για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος κατά την εισήγησή του.
Προσέθεσε ότι τόσο οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε., όσο και οι ηγέτες των G7 πριν από μερικές μέρες συζήτησαν επί του θέματος και ζήτησαν την ανάληψη άμεσων δράσεων και με τη συνέργεια των εταιρειών του διαδικτύου.

“Η τρομοκρατική προπαγάνδα δεν έχει καμία θέση στο Διαδίκτυο. Είναι ώρα για δράση. Η ανακοίνωση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφόρμων σχετικά με ένα νέο Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ενθαρρυντική.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ιδιαιτέρως θετική, καθώς είναι πρωτίστως ευθύνη των εταιριών του διαδικτύου να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία στις πλατφόρμες τους.

Το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αποτελεί το πρότυπο για την παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία.

Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην κοινή αυτή προσπάθεια και θα συμβάλλουμε ενεργά και με κάθε τρόπο για να τη στηρίξουμε”, υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος.

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε “η ριζοσπαστικοποίηση και η τρομοκρατία δεν γνωρίζουν σύνορα. Οι προκλήσεις αυτές είναι παγκόσμιες.
Οι συζητήσεις μας θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην παγκόσμια προσπάθεια αφαίρεσης του τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο, καθώς και της δημιουργίας θετικών μηνυμάτων κατά της τρομοκρατίας”, ενώ επέμεινε στην ανάγκη επαρκούς ανταλλαγής πληροφοριών.

“Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχόμενου, από τότε που ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας το 2015, έχουν καταγραφεί πάνω από 30,000 αναφορές τρομοκρατικού περιεχομένου.

Και στις περισσότερες περιπτώσεις το υλικό αυτό αφαιρείται αμέσως. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να γίνει η διαδικασία αυτή πιο ευέλικτη, εύκολη και αποδοτική”, ανέφερε ενδεικτικά.

“Γνωρίζω, από την επίσκεψή μου στη Silicon Valley, ότι ήδη αναπτύσσονται εργαλεία για την αυτοματοποίηση του εντοπισμού του τρομοκρατικού περιεχόμενου, κάτι που αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το ίδιο ισχύει και για τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της χρήσης της βάσης δεδομένων”, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος .

Προσέθεσε ότι σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η συζήτηση επί σημαντικών ζητημάτων, όπως η ποσότητα και το είδος των δεδομένων που μεταφέρονται στη βάση δεδομένων, η ταχύτητα της αφαίρεσης του περιεχόμενου, η αποτελεσματικότητα του εργαλείου, καθώς και η χρήση του από τις μικρότερες εταιρείες.

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι και μικρότερες εταιρείες θέλουν να ενταχθούν στη βάση δεδομένων και ζήτησε τη στήριξη των ήδη υφισταμένων μελών.

“Η αποτελεσματικότητα των θετικών μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της συνεργασίας μας.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας μας “Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών”.

Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο στο πλαίσιο αυτού του φόρουμ, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας στη βάση της κοινής μας δέσμευσης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης”, κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ