Αεροπορία Ναυτικού! Πώς απέκτησε αεροπλάνα ο Στόλος

Αεροπορία Ναυτικού: Ο Στόλος απέκτησε τα πρώτα του αεροσκάφη και γύρισε σελίδα αφού είχε νέες δυνατότητες που φάνηκαν πολύ χρήσιμες εκείνα τα ταραγμένα χρόνια.

Σαν σήμερα, στις 11/4/1915, εντάχθηκε για πρώτη φορά επίσημα στη σύνθεση του Στόλου ο αεροπορικός στολίσκος, ενώ δημιουργήθηκε Αεροπορικό Τμήμα στο Υπουργείο Ναυτικών.

Ήταν μια ιστορική στιγμή για την χώρα και βεβαίως για την αεροπορική ιστορία της Ελλάδας που γυρνούσε σελίδα.

Τα πρώτα αεροπλάνα στην Ελλάδα

Η εμφάνιση του αεροπλάνου στην Ελλάδα οφείλεται αρχικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρωτεργάτης ήταν ο θεατρικός επιχειρηματίας Λεωνίδας Αρνιώτης .

Ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος που πέταξε στη χώρα μας ήταν ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος.

Η πρώτη του πτήση έγινε την 8η Φεβρουαρίου 1912, στην περιοχή του Ρούφ με αεροπλάνο τύπου Nieuport IV.G.

Το Δεκέμβριο του 1911 αναχώρησαν για τη Γαλλία, οι Υπολοχαγοί Δημήτριος Καμπέρος και Μιχαήλ Μουτούσης, μαζί με τον Ανθυπίλαρχο Χρήστο Αδαμίδη, προκειμένου να εκπαιδευτούν ως Αεροπόροι στη σχολή των αδελφών Farman, στην Etampes, κοντά στο Παρίσι.

Τον Απρίλιο του 1912 ακολούθησαν οι Υπολοχαγοί Λουκάς Παπαλουκάς, Μάρκος Δράκος και ο Ανθυπίλαρχος Πανούτσος Νοταράς.

Ταυτόχρονα παραγγέλθηκαν τα πρώτα τέσσερα αεροπλάνα τύπου Henry Farman ΙΙΙ.
Η έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου συνέπεσε με τη συγκρότηση του «Λόχου Αεροπορίας» στη Λάρισα, το Σεπτέμβριο του 1912, ο οποίος υπαγόταν κατ’ ευθείαν στον Αρχιστράτηγο μέσω του Γενικού Επιτελείου.

Ανάλογη προσπάθεια χρησιμοποίησης αεροσκαφών έγινε κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και από το Ναυτικό.

Η επιτυχής αποστολή του υδροπλάνου Maurice Farman Hydravion, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, οδήγησε το Ναυτικό στην ανάπτυξη του Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος (ΝΑΣ).

Έκτοτε το Πολεμικό Ναυτικό δεν έπαψε ποτέ να κοιτάει ψηλά και να αξιοποιεί τις δυνατότητες των ιπτάμενων μέσων για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αποστολής του.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ