Αυτό είναι το drone της Πυροσβεστικής

Πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2018», στην δασική περιοχή στη θέση Πύριζα, του Πεντελικού όρους με την συμμετοχή drone.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, δασική πυρκαγιά εκδηλώνεται, από άγνωστη αιτία, σε ημέρα με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, σε περιοχή με έντονο ανάγλυφο και σχετικά χαμηλή βλάστηση .

Η αναγγελία της πυρκαγιάς γίνεται από το ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) του Π.Σ., το οποίο κατά την διάρκεια πτήσης του εντοπίζει εστία πυρκαγιάς και μεταβιβάζει την πληροφορία στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.).

Το Ε.Σ.Κ.Ε. αξιολογώντας το συμβάν ως ιδιαίτερα σοβαρό, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών, αλλά και των γενικότερων συνθηκών της περιοχής, κινητοποιεί σε πρώτη φάση τις πλησιέστερες πυροσβεστικές δυνάμεις του Π.Σ. και Εθελοντικών Ομάδων οι οποίες κινούνται για άμεση επέμβαση, ενώ στη συνέχεια κινητοποιούνται επιπλέον επίγειες δυνάμεις (οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), εναέρια μέσα και οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε συμβάντα αντίστοιχης κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ύστερα από πτώση τραυματίζεται πυροσβέστης του πεζοπόρου της 1ης ΕΜΑΚ στον δεξί ώμο. Λόγω του ότι η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη αποφασίζεται να ενεργοποιήσει το SUPER PUMA για να παραλάβει και να μεταφέρει τον πυροσβέστη σε ασφαλές σημείο.

Τελικά επιτυγχάνεται η διακοπή της εξέλιξης της πυρκαγιάς μετά τις ρίψεις των αεροσκαφών και την ανάπτυξη εγκαταστάσεων, ενώ οι δυνάμεις που ενεργούν περιμετρικά στις πλευρές και στην ουρά της πυρκαγιάς σταδιακά επιτυγχάνουν τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις από τους: 12ο και 9ο Πυροσβεστικούς Σταθμούς Αθηνών, την Π. Υ. Νέας Μάκρης, την 1η Ε.Μ.Α.Κ., την ομάδα ΘΗΣΕΑΣ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, τη Διεύθυνση Εναερίων Μέσων, τα ΣμηΕΑ, την Υγειονομική Υπηρεσία Π.Σ., το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, τη Δ.Α.Ε.Ε., την Περιφέρεια Αττικής, το Γ.Ε.ΕΘ.Α., την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, τον ΣΠΑΠ καθώς και οι εθελοντικές ομάδες: Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης, ο Σύλλογος Πολιτικής Προστασίας Αγίου Στεφάνου, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Πεντέλης και ο Σύλλογος Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. για τον εντοπισμό της εστία της πυρκαγιάς, τον τελικό έλεγχό της και την πρώτη αποτύπωση της καμένης έκτασης, πυροσβεστικά αεροσκάφη (PZL-CL), ελικόπτερο του Γ.Ε.Σ. (CHINOOK) και τα ελικόπτερα του Π.Σ. ΒΚ-117 και SUPER PUMA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ