Κίνα: Αύξηση αμυντικών δαπανών – Όλος ο κόσμος στον ίδιο δρόμο… .

ΚΙΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Του Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Και ο άλλος μεγάλος παίκτης της διεθνούς σκηνής, στο δρόμο του μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού.

Η Κίνα ανανακοίνωσε το Σάββατο, μια μεγάλη αύξηση στις στρατιωτικές της δαπάνες, σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας έντασης που αναζωπυρώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον παραδοσιακό της ανταγωνισμό με την Ταϊβάν και εκείνες τις περιοχές που συνορεύουν με τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός λοιπόν θα αυξηθεί κατά 7,1 τοις εκατό φέτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου ολομέλειας του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC, κοινοβούλιο της Κίνας).

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (+6,8%). Πρόκειται για την ισχυρότερη αύξηση από το 2019 (+7,5%).

Με αυτό το κονδύλιο των 1,450 δισεκατομμυρίων γιουάν (230 δισεκατομμύρια δολάρια), η Κίνα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (740 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν προγραμματιστεί για το 2022).

Πάνω απ ‘όλα, η αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών δαπανών είναι σημαντικά υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, όπως ορίστηκε το Σάββατο από τον πρωθυπουργό Li Keqiang στο 5,5% για το τρέχον έτος.

Η αύξηση έρχεται καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να καταδικάσει, λέγοντας ότι «κατανοεί» τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου, οι δύο χώρες τάχθηκαν κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping από την πλευρά του έλαβε την υποστήριξη του γείτονα του για να καταγγείλει την «αρνητική επιρροή για την ειρήνη και τη σταθερότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το Πεκίνο συνεχίζει να υψώνει τη φωνή του για να επιτεθεί στο αντίπαλο καθεστώς στην Ταϊβάν, το νησί που θεωρεί ότι είναι μια από τις επαρχίες του και το οποίο διατηρεί το δικαίωμα να καταλάβει με τη βία.

Πέρυσι, το κομμουνιστικό καθεστώς ενέτεινε τις εισβολές στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν, ιδιαίτερα ως απάντηση στις επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ στο νησί.

Τον περασμένο μήνα, ο Σι Τζινπίνγκ διέταξε όλες τις στρατιωτικές μονάδες να πραγματοποιήσουν «ασκήσεις με προσανατολισμό στη μάχη» και να βελτιώσουν τις ικανότητες τους ”

Η ενίσχυση του κινεζικού στρατού προκαλεί επαναλαμβανόμενη δυσπιστία από τα γειτονικά έθνη, που τροφοδοτείται από την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το τι ακριβώς καλύπτει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός.

Η Κίνα διεκδικεί έτσι την κυριαρχία της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (σε σχέση με το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες ειδικότερα), στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας (στα νησιά Senkaku που ελέγχονται από την Ιαπωνία) καθώς και στα Ιμαλάια (απέναντι από την «Ινδία).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν τακτικά πολεμικά πλοία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να αποτρέψουν τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου εκεί, αλλά και κοντά στην Ταϊβάν για να υποστηρίξουν τους τοπικούς ηγέτες εκεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός του Πεκίνου συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του με στόχο να καλύψει την τεχνολογική πρόοδο της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) εκτόξευσε ένα υπερηχητικό ανεμόπτερο πέρυσι, το οποίο έκανε κύκλους γύρω από τη Γη με περισσότερα από 6.000 km/h. απόσταση.

Η συσκευή θα μπορεί να  εκτοξεύσει και βλήματα  κατά τη διάρκεια του του ταξιδιού του, μια κατάσταση  που φαίνεται να έχει αιφνιδιάσει τους Αμερικανούς, καθώς η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη αυτό το είδος οπλισμού.!

«Το PLA είναι ο ισχυρός βραχίονας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και η ηγεσία του κόμματος χρειάζεται τη συνεχή υποστήριξη του στρατού. Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό είναι να αποδειχθεί ότι οι ανάγκες του PLA παραμένουν σε προτεραιότητα», δήλωσε ο Τζέιμς Τσαρ, αμυντικός εμπειρογνώμονας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη.

Από την πλευρά του, ο κινεζικός στρατός δίνει προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του «για να γίνει μια πλήρως μηχανοποιημένη και ηλεκτρονική  δύναμη».

Όλος ο κόσμος στον ίδιο δρόμο…

 


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ