Σάββας Καλεντερίδης: Πιθανή επέκταση εθνικών χωρικών υδάτων με ευλογία των ΗΠΑ λόγω του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Ο Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στην εκπομπή «Γεωπολιτικά παίγνια» με τον Δήμο Βερύκιο στον ραδιοσταθμό Αlpha 989 FM, της 23-5-2022, ανέφερε μεταξύ άλλων για πιθανότητα αύξησης των εθνικών χωρικών υδάτων με την ευλογία των ΗΠΑ, λόγω του σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Αναλυτικότερα, ο Σάββας Καλεντερίδης ανέφερε τα παρακάτω:

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια “φιλολογία”, διαρροές δηλαδή από το Υπουργείο Εξωτερικών που μιλούν για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και αυτό γιατί ο πλωτός σταθμός LNG που θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκεται στα 10,5 ν. μίλια από τις ακτές της Αλεξανδρούπολης.

Εκεί λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας και από τη θάλασσα και από τον αέρα, διότι με την υφιστάμενη κατάσταση θα είναι στα διεθνή ύδατα. Και αυτό το ζήτημα πιθανότατα απασχολεί και τις ΗΠΑ.

Συνεπώς, αν γίνει η επέκταση των χωρικών υδάτων, θα γίνει και με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Και το λέω αυτό γιατί είναι ένα ρίσκο και για την Ελλάδα αλλά και για τις ΗΠΑ το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία, αλλά η λειτουργία αυτού του σταθμού LNG είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Και αυτό  φαίνεται από την παρουσία στα εγκαίνια του Έλληνα Πρωθυπουργού, ηγετών βαλκανικών χωρών και φυσικά της αμερικανικής Πρεσβείας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί η επίσκεψη για πρώτη φορά αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι και αυτό ένας λόγος ενόχλησης της Τουρκίας.

Το CNN Turk είχε πρόσφατα μια εκπομπή με τίτλο “Παιχνίδια πολέμου από την Ελλάδα;” στην οποία συμμετείχαν διάφοροι ειδήμονες θεμάτων άμυνας και ασφάλειας αλλά και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί (και ό,τι ακούγεται σε αυτές τις εκπομπές του CN Turk είναι ουσιαστικά η ηχώ του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου). Σε αυτή την εκπομπή παρουσιάστηκε ένας χάρτης όπου έδειχνε την Ελλάδα με τις αμερικανικές βάσεις και οι συμμετέχοντες να αφήνουν να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα βάλουν την Ελλάδα σε περιπέτειες γιατί η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιδράσει.

Θεωρώ ότι αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να αποδεικνύει στις ΗΠΑ ότι είναι μια πλήρως ανεξάρτητη χώρα, ότι θα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ με τους δικούς της όρους , ότι θα είναι συνεπής με τις συμμαχικές υποχρεώσεις, όμως όταν τα συμφέροντα επιβάλλουν άλλες πολιτικές, η Τουρκία θα ακολουθεί αυτές τις πολιτικές. Και επιπλέον να δείχνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να επεμβαίνει στον περίγυρό της, όταν θεωρεί ότι κινδυνεύει η εθνική της ασφάλεια.

Όμως αυτός ο “τσαμπουκάς” που κάνει τώρα στην Ελλάδα, προσκρούει πάνω σε στρατηγικά αμερικανικά συμφέροντα. Συνεπώς τα βήματα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και σταθμισμένοι όλοι οι κίνδυνοι και οι απειλές.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ