Το Αγαθονήσι και η ποιοτική αναβάθμιση της απειλής

Οι αμφισβήτησεις από την Τουρκία στο Αγαθονήσι δεν έχουν να κάνουν με το τουρκικό εσωτερικό πολιτικό παίγνιο, γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα ακόμα και κατοικημένων ελληνικών νησίδων.

Ο επίσημος τουρκικός ισχυρισμός, όμως, ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό έδαφος επιβεβαιώνει ότι η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης εκ μέρους του Ερντογάν δεν εντασσόταν απλώς και μόνο στο πλαίσιο εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων εν όψει δημοψηφίσματος.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιχειρεί ένα ποιοτικό άλμα στις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της, όπως αυτές εγκαινιάσθηκαν το 1973.

Τότε, η Άγκυρα είχε εγείρει διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα του ανατολικού Αιγαίου. Ακολούθησε σύντομα η αμφισβήτηση των ορίων του ελληνικού FIR (περιοχή ελέγχου των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας) και η άρνηση αποδοχής του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 μιλίων.




 

Εύρος που ισχύει από το 1931 και που για δεκαετίες δεν είχε αμφισβητηθεί από την τουρκική πλευρά.

Στην πραγματικότητα, από το 1973-74 η Άγκυρα άρχισε να οικοδομεί τις προϋποθέσεις μίας ιδιότυπης “πολιορκίας” των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η οποία προοπτικά θα της επέτρεπε να εγείρει και εδαφικές διεκδικήσεις. Εμφάνιζε τα ελληνικά νησιά να “κάθονται” σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και να περιβάλλονται από εναέριο χώρο, ελεγχόμενο από την Τουρκία.





Το επόμενο κρίσιμο βήμα έγινε στις αρχές του 1996 με την επίσημη προβολή της θεωρίας περί “γκρίζων ζωνών”, η οποία και προκάλεσε την κρίση στα Ίμια.

Η πάγια τακτική της Άγκυρας είναι να εγείρει μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις και στη συνέχεια να καλεί την Αθήνα να διαπραγματευθεί, δηλαδή να μοιράσει τα ελληνικά δικαιώματα. Για τον σκοπό αυτό ασκούσε άμεση ή έμμεση στρατιωτική πίεση.

Διαβάστε περισσότερα στη διεύθυνση: geopolitics.com.gr

 




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ