Άγιο Όρος: Ο “Δούρειος Ίππος” της Μόσχας

ΠΟΥΤΙΝ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Tο Άγιο Όρος κρύβει μια σκοτεινή πλευρά. Έρευνα της εφημερίδας BILD (Liana Spyropoulou) δείχνει το βαθμό διείσδυσης του Κρεμλίνου στη χερσόνησο.

Η προσπάθεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει το Άγιο Όρος ως Δούρειο Ίππο για να αποκτήσει ερείσματα στην Ευρώπη και να υπονομεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ήταν πάντοτε κοινό μυστικό.

Όμως η έκταση της διείσδυσης τρομάζει.

Ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίος καταγγέλλει και εγκληματικές ενέργειες των Ρώσων όπως την παράνομη χρήση  ταχυπλόων.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι κυβερνητικές ελίτ ταξιδεύουν από τη Ρωσία στη Θεσσαλονίκη με τις οικογένειές τους.

Ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά τους κάνουν διακοπές στα θέρετρα της Χαλκιδικής, οι άντρες πηγαίνουν στον Άθω. Η κύρια δραστηριότητα τους αφορά στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στη διάθεση της BILD βρίσκεται μυστική έκθεση των ελληνικών Αρχών που περιγράφει ονομαστικά τους εξέχοντες Ρώσους που έχουν επισκεφτεί τον Άθω, τις διασυνδέσεις τους με το Κρεμλίνο, σε ποια μοναστήρια πραγματοποίησαν δωρεές και τι ρόλο διαδραματίζουν οι ηγούμενοι των συγκεκριμένων μοναστηριών.

Ο ηγούμενος της μονής του Άγιου Παντελεήμονα Ευλόγιου βρίσκεται σε επαφή με τους διπλωμάτες της ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα αλλά και με ορισμένους από τους ολιγάρχες που υποστηρίζουν το μοναστήρι.

Στο μοναστήρι του Βατοπεδίου, ο ηγούμενος Εφραίμ ενεπλάκη σε μια τεράστια υπόθεση διαφθοράς μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Εκκλησίας, στο πλαίσιο της οποίας ξεπλύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Βρίσκεται πολύ κοντά στον πατριάρχη Κύριλλο.

Όταν ο Εφραίμ συνελήφθη, η δημόσια κατακραυγή, η οποία εκφράστηκε κυρίως από την ηγεσία του Κρεμλίνου, οδήγησε στην απελευθέρωσή του.

Ο ηγούμενος Νικόδημος της Μονής Φιλοθέου διατηρεί προσωπικούς δεσμούς με την οικογένεια του Ρώσου Πρωθυπουργού Michail Mischustin.

Πολλοί από τους μοναχούς που ζουν στη Μονή Εσφιγμένου έχουν καταδικαστεί για πολλαπλά εγκλήματα και διατηρούν στενούς δεσμούς με ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες (από τη Ρωσία και την Ελλάδα), οι οποίες χρηματοδοτούν το μοναστήρι. 

 

 

ΠΗΓΗ: hellasjournal.gr από  BILD (Liana Spyropoulou) – Die dubiosen Russen-Klöster in Griechenland

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ