Άγιο Όρος: H απελευθέρωση του από τον Στόλο

Στις 2 Νοεμβρίου 1912 ο Ελληνικός Στόλος έγραψε μια χρυσή σελίδα ιστορίας. Το Άγιο Όρος απελευθερώθηκε γλιτώνοντας από τον πιθανό εκσλαβισμό του.

02/11/1912: Η απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Ελληνικό Στόλο. Η Βουλγαρική κατοχή του Αγίου Όρους θα σήμαινε τον εκσλαβισμό του και τον εκμηδενισμό των 17 ελληνικών Ιερών Μονών που μοιραία θα έπρεπε να υποταχθούν στον σλαβικό πυρήνα.

Σε ανάμνηση αυτής της ένδοξης ημέρας το 2012 αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους αποτελούμενη από τον Ιερομόναχο Νικόδημο της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και τον Ιερομόναχο Νικόδημο της Ι.Μ. Αγίου Παύλου, επέδωσαν στον Αρχηγό ΓΕΝ πίνακα, ο οποίος απεικονίζει την απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Ελληνικό Στόλο το 1912.

Στο Άγιο Όρος το 2012 στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Αθωνικής χερσονήσου από τον Ελληνικό Στόλο συμμετείχε και αντιπροσωπεία προσωπικού από τη Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η οποία κατέπλευσε στον όρμο της Δάφνης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε, υποδοχή του προσωπικού Π.Ν. στη Δάφνη και στις Καρυές, Παναγιορειτική Αγρυπνία, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Πρωτάτο, και Αρχιερατικό Αγιασμό επί της Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Καρπάθου, Ελασσόνος και Δράμας, οι Ηγούμενοι των 20 Μονών, η Ιερά Επιστασία, η Ιερά Κοινότης και ο Διοικητής του Αγίου Όρους.  Κατά τη διάρκεια παραμονής στο Άγιο Όρος, δόθηκε η ευκαιρία στο προσωπικό Π.Ν. να επισκεφθεί τις Μονές Ιβήρων και Σίμωνος Πέτρας.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ