Η Άγκυρα «αδειάζει» Ευρωπαϊκή Ένωση – Μέρκελ

YAVUZ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (σε επίπεδο θεσμών) και Γερμανία κινούνται όλο και πιο έντονα στο παρασκήνιο προκειμένου να οδηγήσουν το επικείμενο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς αποφυγή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Άγκυρα με τη χθεσινή της κίνηση ουσιαστικά φτύνει όλους εκείνους που προσπαθούν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο να τη βοηθήσουν. Η ανανέωση της NAVTEX για το Γιαβούζ, που σημαίνει παραμονή του στην κυπριακή ΑΟΖ για έναν ακόμα ένα μήνα, εκτιμάται ως αρνητική εξέλιξη.

Σε διπλωματικό επίπεδο η χθεσινή κίνηση από πλευράς Τουρκίας θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Σαρλ Μισέλ ήταν χθες στην Αθήνα και είχε τονίσει πως «το θέμα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ». Μετά τη συνάντηση με τον Σ. Μισέλ ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Από τις επαφές Μισέλ στη Λευκωσία αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση το τελευταίο διάστημα. Χθες, από την Αθήνα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Η Άγκυρα προσπαθεί, με τον ελλιμενισμό του Ορούτς Ρέις, να περάσει τη θέση ότι η αποκλιμάκωση την οποία ζητούσε η ΕΕ έχει επιτευχθεί και τώρα μπορεί να προχωρήσουν σε διάλογο με την Ελλάδα. Χθες, η τουρκική Μιλιέτ σε δημοσίευμά της έκανε λόγο για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα σε ένα δεκαήμερο, δηλαδή την ίδια χρονική στιγμή που θα πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα συζητείται το θέμα της Τουρκίας.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας απασχόλησε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο μίλησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Στις τοποθετήσεις του παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Παραπέμποντας στη σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίου.

 

Πηγή: philenews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν είναι μόνον η Ελλάδα μέλος της ΕΕ,το ίδιο είναι και η Κύπρος.Ετσι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή. ΑΟΖ.Γιατι επιμένουν άραγε οι εταίροι μας; Επειδή έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ