Η Αίγυπτος είναι περισσότερο απομονωμένη απ’ όσο πιστεύουμε

ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

Πολλές φορές γκρινιάζουμε γιατί οι εταίροι και σύμμαχοί μας «φλερτάρουν» με την Τουρκία (ξεχνώντας ότι και η Τουρκία είναι εταίρος και σύμμαχός τους) ή επειδή δεν κάνουν τίποτα για τις προκλητικές της ενέργειες.

Τι να πουν και οι Αιγύπτιοι!

Οι σύμμαχοί τους, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσεγγίζουν την Αιθιοπία της οποίας τα σχέδια για το φράγμα του Νείλου απειλούν την Αίγυπτο με λειψυδρία!

Το ίδιο και η Ρωσία με την οποία το καθεστώς Σίσι διατηρεί σχέσεις συνεργασίας. Η Μόσχα έχει αποφασίσει να αυξήσει την παρουσία της στην Αφρική και η Αιθιοπία είναι σημαντική για την ρωσική στρατηγική στην λεγόμενη «μαύρη ήπειρο».

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις της Αιθιοπίας με τον βασικό αντίπαλο του αιγυπτιακού καθεστώς, την ερντογανική Τουρκία, γίνονται όλο και πιο στενές.

Την ημέρα της επετείου του τουρκικού πραξικοπήματος (15 Ιουλίου), η Αιθιοπία «παρέδωσε» στους Τούρκους ένα σχολείο γκιουλενιστών τους οποίους ο Ερντογάν θεωρεί ως ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος του 2016.

Η κίνηση αυτή συμβολίζει την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αντίς Αμπέμπα.

Φαίνεται ότι η Αίγυπτος είναι περισσότερο απομονωμένη απ’όσο πιστεύουμε, τουλάχιστον αναφορικά με την υπόθεση του Νείλου, η οποία αποτελεί το σοβαρότερο ζήτημα που απασχολεί το Κάιρο.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ