Ακάρ: Ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

ΑΚΑΡ

Την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αξιώνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις της αμυντικής εταιρείας Roketsan, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έχει στρατικοποιήσει 16 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και καλεί την Αθήνα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

«Υπάρχουν 23 νησιά. Υπάρχουν 23 νησιά. Υπάρχουν 23 νησιά με καθεστώς αποστρατικοποιημένο. Καθαρά και ξάστερα! 16 από αυτά έχουν στρατό. Έχτισαν κτίρια, έχτισαν εκείνο, έχτισαν το άλλο κλπ. κλπ. Καλέ, εσείς πάτε ενάντια στις συνθήκες!
Αναμένουμε από την Ελλάδα να ενεργήσει με βάση το διεθνές δίκαιο, τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και τις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος χαρακτήρισε «παράδοξο» και «πρωτοφανές» στον κόσμο μία χώρα να έχει κηρύξει στη θάλασσα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια.

«Όπως πάντα λέμε στις επαφές με τους συνομιλητές μας, δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Δεν είναι απειλή αυτό, αλλά ούτε και αδυναμία όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο, ούτε την ιστορία με χωρικά ύδατα 6 μίλια και εναέριο χώρο 10 μίλια. Με ένα τέτοιο παράδοξο γεγονός είμαστε αντιμέτωποι. Και προσπαθούν να το παρουσιάσουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη σαν αλήθεια. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και το δίκιο μας σε αυτό το θέμα», τόνισε.

Δεν θα γίνεται ό,τι θέλει η Ελλάδα

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ελλάδας για το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, ο Χουλουσί Ακάρ «εξεγέρθη» λέγοντας ότι δεν θα γίνονται όλα όπως τα θέλει η Ελλάδα.

«Η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, η γείτονάς μας η Ελλάδα λέει να γίνουν όλα όπως εκείνη θέλει. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες… Δεν μπορεί να γίνουν όλα όπως τα θέλετε εσείς», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην Ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο χωρίς την Τουρκία, η οποία δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα τετελεσμένο.

«Ως Τουρκία, όπως δεν επιτρέψαμε κανένα τετελεσμένο μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα επιτρέψουμε», δήλωσε προσθέτοντας ότι η πιο μεγάλη επιθυμία του είναι να επιλυθούν τα ζητήματα με ειρηνικές μεθόδους και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στην Κύπρο θα κάνουμε, όπως και στο παρελθόν ό,τι χρειαστεί

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προασπιστεί τα δικαιώματα και τα δίκαιο των τ/κ, όπως έκανε και στο παρελθόν.

«Το Κυπριακό αποτελεί εθνική μας υπόθεση. Είμαστε εγγυήτρια χώρα και, όπως κάναμε ό,τι χρειάστηκε μέχρι σήμερα, το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο εξής. Θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα και το δίκαιο των Κύπριων αδελφών μας», ανέφερε.

 

Πηγή: sigmalive

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ