Ακίνητα υπουργείου Άμυνας: Γιατί είναι …απόρρητα

Ακίνητα υπουργείου Άμυνας: Την απάντηση πως …απάντηση στην Βουλή δεν θα πάρουν πήραν οι βουλευτές της Ν.Δ. από το ΥΠΕΘΑ.

 

Δεν απάντησε το ΥΠΕΘΑ στην ερώτηση «γαλάζιων» βουλευτών για τα ακίνητα του υπουργείου Άμυνας με την οποία συγκεκριμένα ήθελαν να μάθουν: «Πόσα ακίνητα είναι στην κυριότητα του κάθε Υπουργείου»

Το ΥΠΕΘΑ λέει πως  μεγάλος αριθμός από τα στοιχεία τα οποία θέλουν οι Βουλευτές άπτονται της δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και συνεπώς φέρουν βαθμό ασφαλείας «Εμπιστευτικό» και άνω.

Κατα συνέπεια πρόταση του ΥΠΕΘΑ είναι να πάνε επίσκεψη στο ΥΠΕΘΑ οι Βουλευτές για να δουν από κοντά τα στοιχεία.

Δείτε την απάντηση και την ερώτηση των Βουλευτών

Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Πόσα ακίνητα στην κυριότητα του κάθε Υπουργείου» σας γνωρίζω ότι μεγάλος αριθμός από τα στοιχεία τα οποία αιτείσθε άπτονται της δομής και οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας και συνεπώς φέρουν βαθμό ασφαλείας «Εμπιστευτικό» και άνω.




 

Ως εκ τούτου,  σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 133 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων,  δεν δύνανται να αποδεσμευθούν μέσω της παρούσης  διαδικασίας.          

Επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου, όπως αυτή διατυπώθηκε στο συνάδελφό σας κύριο Αθανάσιο Δαβάκη κατά τη συζήτηση της (β) σχετικής Επικαίρου Ερωτήσεως που έλαβε χώρα στη Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη 2α Μαρτίου 2017, να επισκεφθείτε το ΥΠΕΘΑ προκειμένου να ενημερωθείτε πλήρως από του αρμοδίους Επιτελείς των Γενικών Επιτελείων για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, σας διαβεβαιώνω ότι κυρίαρχη μας επιδίωξη είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠΕΘΑ να διασφαλίσει πρωτίστως την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα της Χώρας, σε συνδυασμό με την διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, χωρίς φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος που ταλάνισαν την Χώρα κατά το πρόσφατο παρελθόν, πάντοτε προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Στελεχών τους καθώς και την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος.

Ερώτηση 4973/11-4-2017 της Βουλής των Ελλήνων  

Ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος συχνά είτε «καταγγέλλει» είτε αναρωτιέται για τη χρήση του κτιριακού αποθέματος που είναι υπό την επίβλεψη/ ιδιοκτησία του κάθε Υπουργείου,αφού δεν υπάρχει κάποια ενιαία βάση εύκολα προσβάσιμη από τους πολίτες όπου θα απεικονίζονται οι πάσης φύσεως κτιριακές υποδομές του δημοσίου.

Επίσης, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των υποδομών αυτών, ποιες υπηρεσίες φιλοξενούν ή θα μπορούσαν να φιλοξενούν., ποια νοικιάζονται ή ποια ιδιωτικά κτίρια νοικιάζουν δημόσιες υπηρεσίες ενώ υπάρχουν διαθέσιμα δημόσια κτίρια. Όλα αυτά δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ορθή διαχείριση του κτιριακού αποθέματος του δημοσίου.




 

Οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ως στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τους πολίτες και ταυτόχρονα το εκάστοτε Υπουργείο θα πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίβλεψης και της ορθολογικής χρησιμοποίησης του διαθέσιμου κτιριακού αποθέματος.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα υπάρξει μεγιστοποίηση του οφέλους για τους πολίτες, με όσο το δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Η αλλαγή της υφιστάμενης κατάστασης με δραστικά μέτρα άμεσης απόδοσης πλέον επιβάλλεται, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.

Στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί ότι μεγάλα ποσά ξοδεύονται για την ενοικίαση κτιρίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα «συμφέροντα». Επίσης, έχει καταγραφεί ότι πολλά Υπουργεία έχουν στο «περιουσιολόγιο» τους έναν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ακινήτων όταν την ίδια στιγμή άλλα Υπουργεία αναζητούν νέους χώρους για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους.

Είναι άμεση λοιπόν η ανάγκη καταγραφής των ακινήτων του δημοσίου, της κατάστασής τους – πόσα μπορούν να αξιοποιηθούν, σε πόσα πρέπει να γίνουν έργα για να χρησιμοποιηθούν και ποιο το κόστος επισκευής τους – και της αξίας τους με σκοπό να διαμορφωθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός αξιοποίησής τους προς το συμφέρον του κράτους και των πολιτών του.




 

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πόσα και ποια είναι τα ακίνητα ιδιοκτησίας του εκάστοτε Υπουργείου ή των φορέων που εποπτεύει; Ειδικά στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών ζητούνται και τα σχετικά ακίνητα ανά Δήμο και Περιφέρεια.

Ζητείται να δοθεί σχετική λίστα με αναλυτική καταγραφή όλων των ακινήτων.

2. Σε πόσα από αυτά στεγάζονται υπηρεσίες του εκάστοτε ή άλλου Υπουργείου; Αντιστοιχεί το πλήθος των υπαλλήλων με το χώρο που τους έχει διατεθεί;

3.Υπάρχουν κτίρια ιδιοκτησίας του εκάστοτε Υπουργείου ή των φορέων που εποπτεύει (στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων και Περιφερειών) που δεν αξιοποιούνται από το Δημόσιο; Πόσα είναι αυτά; Ποια είναι η κατάσταση τους; Είναι λειτουργικά ή όχι; Στα μη λειτουργικά έχει γίνει σχετική μελέτη ανακατασκευής τους; Αν ναι, ποιο είναι το σχετικό κόστος; Αν όχι, για ποιο λόγο; Τα λειτουργικά με ποιον τρόπο αξιοποιούνται; Εάν ενοικιάζονται, ο ενοικιαστής είναι ιδιώτης ή άλλη δημόσια υπηρεσία; Ζητούνται να δοθούν ανάλογα με την περίπτωση σχετικά έγγραφα όπου να φαίνονται ή οι μελέτες και τα κόστη τους ή το ενοίκιο και ο ενοικιαστής.




 

4.Το εκάστοτε Υπουργείο ή φορέας που εποπτεύει (στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών και οι Δήμοι και Περιφέρειες) ενοικιάζει επιπλέον ακίνητα για να στεγάσει υπηρεσίες του; Αν ναι, ποια ακίνητα ενοικιάζει και ποιο το σχετικό αντίτιμο που πληρώνει σε καθένα από αυτά;
Ζητούνται όλα τα σχετικά έγγραφα όπου να φαίνονται τα εν λόγω ποσά.

5.Υπάρχουν ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί ή έχουν ζητηθεί να παραχωρηθούν προκειμένου να στεγάσουν υπηρεσίες άλλων Υπουργείων ή φορέων τους (στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων και Περιφερειών); Αν ναι, από ποια Υπουργεία, για ποιο σκοπό και ποια ακριβώς είναι τα εν λόγω ακίνητα;

6. Έχει το εκάστοτε Υπουργείο διαμορφώσει ένα σχέδιο βελτίωσης του τρόπου χωροθέτησης των υπηρεσιών στα κτίρια που έχει στην κυριότητα του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας – Αχαΐας
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης – Β’ Αθήνας
Νικήτας Κακλαμάνης – Α’ Αθήνας
Μαρία Αντωνίου – Καστοριάς
Γεώργιος Βαγιωνάς – Χαλκιδικής
Στέργιος Γιαννάκης – Πρέβεζας
Σταύρος Καλαφάτης – Α’ θεσσαλονίκης
Άννα Καραμανλή – Β’ Αθήνας
Κώστας Καραμανλής – Σερρών
Θεόδωρος Καράογλου – Β’ Θεσσαλονίκης
Γεώργιος Καρασμάνης – Πέλλας
Γεώργιος Κασαπίδης – Κοζάνης
Νίκη Κεραμέως – Επικρατείας
Κώστας Κουκοδήμος – Πιερίας
Γιώργος Κουμουτσάκος – Β’ Αθήνας
Γεωργία Μαρτίνου – Αττικής
Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης – Χίου
Χρήστος Μπουκώρος – Μαγνησίας
Νίκος Παναγιωτόπουλος – Καβάλας
Έλενα Ράπτη – Α’ Θεσσαλονίκης
Δημήτριος Σταμάτης – Επικρατείας
Θεόδωρος Φορτσάκης – Επικρατείας




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ