Άλλαξε το tweet της τούρκικης πρεσβείας για το Oruc Reis – Τι συμβαίνει τελικά

ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΪΣ

Σε θρίλερ έχει μετατραπεί το περιβόητο tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον με το οποίο ανακοίνωνε ότι ξεκίνησε έρευνες το σεισμογραφικό Oruc Reis.

Μπορεί το αρχικό tweet να ανέβηκε στις 8 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), τρεις ώρες μετά και αφού δεν προέκυπτε από πουθενά κάτι τέτοιο, το κατέβασαν και λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανέβασαν ένα άλλο με το οποίο μας ενημερώνουν ότι τελικά διακήρυξε πως θα κάνει έρευνες στις 21 Ιουλίου!

Και μπορεί το εν λόγω tweet να υπερπροβλήθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο φαίνεται πως κάτι περίεργο συμβαίνει με την πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, καθώς ως γνωστόν τέτοια «λάθη» πολύ απλά δεν γίνονται σε τέτοιο διπλωματικό επίπεδο.

Εύλογα λοιπόν τίθεται το ερώτημα αποτέλεσε κάτι σαν «προβοκάτσια» το συγκεκριμένο tweet ή κάποιου είδους αντιπερισπασμό; Είναι χαρακτηριστικό δε να σημειώσουμε ότι στο νέο tweet της πρεσβείας δεν άλλαξε η ανακοίνωση που ακολουθούσε, αλλά μπήκε διευκρίνηση ότι διακήρυξε ότι θα κάνει έρευνα στις 21 Ιουλίου.

Δείτε τα δύο tweet:

 

 

 

Η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας αναφέρει ότι το τουρκικό σκάφος Oruç Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ σημειώνει προκλητικά ότι “Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μινιμαλιστικούς ισχυρισμούς της με βάση το νησί του Καστελόριζου.

Πιστεύοντας ότι ένα μικρό νησί 4 τετραγωνικών μιλίων, μόλις 1 μίλι μακριά από την Τουρκία, αλλά 360 μίλια μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη 15.400 τετραγωνικών μιλίων είναι απαράδεκτο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο”.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πρεσβείας, το Καστελόριζο δεν μπορεί να δημιουργήσει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να δημιουργήσει μια διακοπή στην παράκτια προβολή της Τουρκίας προς τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την εγγύτητά του με την Τουρκία.

Παράλληλα γνωρίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι της προπαγάνδας η τουρκική πρεσβεία της Ουάσιγκτον αραδιάζει μία σειρά από δικούς της ισχυρισμούς και ερμηνείες του διεθνούς δικαίου περί υφαλοκρηπίδας και οριοθέτησης ΑΟΖ.

Αυτό που καταλαβαίνουν όσοι γνωρίζουν κάπως τα ελληνοτουρκικά είναι ότι αυτή η ξαφνική ανακοίνωση κάτι κρύβει από πίσω και δεν έγινε καθόλου τυχαία μόνο και μόνο για να κόψει τη «χαρά» της Ελλάδας για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Είναι ενδεικτικό ότι φιλοκυβερνητικά τούρκικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ερντογάν με την ενέργεια της απόσυρσης των πλοίων θέλει να δώσει χρόνο στη Μέρκελ για να προωθήσει τον διάλογο, που τόσο επιθυμεί, με την Ελλάδα.

Πίσω λοιπόν από τις ελληνικές και τούρκικες κινήσεις προφανώς και κρύβονται διεργασίες που δεν γνωρίζουμε και καλό θα είναι να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, καθώς το Αιγαίο δεν είναι Έβρος.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ