Aμερικανικά Drones MQ9 – Γιατί προτίμησαν τη Λάρισα και όχι το Ιντσιρλίκ

Για πρώτη φορά τα υπερσύγχρονα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper επιχειρούν σε μια κίνηση η οποία στέλνει μηνύματα και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

 

 

Από την αεροπορική βάση της Λάρισας επιχειρούν για πρώτη φορά τα υπερσύγχρονα αμερικανικά drones MQ-9 Reaper («Θεριστής»), σε μια κίνηση η οποία στέλνει μηνύματα και στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, ενώ αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της αναβάθμισης της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Defense Νews (που επιβεβαιώνει παλαιότερο δημοσίευμά του Βήματος), η στάθμευση των αμερικάνικων drones είναι προσωρινή μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της βάσης στην οποία θα εγκατασταθούν μόνιμα, στην Αφρική (Αεροπορική βάση Agadez στον Νίγηρα).

Ο Eric Pahon εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε στο Defense Νews ότι τα «συγκεκριμένα drones δεν είναι οπλισμένα και χρησιμοποιούνται μόνο για επιχειρήσεις αναγνώρισης. Αλλά για λόγους ασφαλείας, δεν δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές που αναλαμβάνουν».

Ο εκπρόσωπος του πεντάγωνου μάλιστα δήλωσε ότι η «συμβολή των drones αυτών στην επίτευξη των κοινών στόχων της εξωτερικής πολίτικης στην περιοχή είναι καθοριστική, κυρίως για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από το νότο».

Στη Λάρισα βρίσκεται το προσωπικό το οποίο είναι επιφορτισμένο για την απογείωση και προσγείωση των drones αλλά ο χειρισμός τους γίνεται από τις ΗΠΑ μέσω δορυφόρων.

Ο Auburn Davis, υπεύθυνος τύπου της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Αφρική δήλωσε ότι τα drones θα πετούν μόνο μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου «σε δρομολόγια που έχουν την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και όσο επιχειρούν στον ελληνικό εναέριο χώρο θα είναι επαφή με την αρμόδια ελληνική αρχή ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν την Λάρισα και όχι το Ιντσιρλίκ στην νοτιοανατολική Τουρκία που συνήθως αποτελούσε την πρώτη επιλογή για τέτοιου είδους αποστολές, είναι ενδεικτική του πολύ κακού κλίματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που τροφοδοτούν διαρκώς σενάρια για την απόφαση των Αμερικάνων να μειώσουν μεσοπρόθεσμα την «εξάρτηση» τους από την Τουρκία σε ό,τι αφορά την χρήση στρατιωτικών υποδομών.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως εγκρίθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Η ψυχρότητα στις σχέσεις έχει γίνει σχεδόν εχθρότητά με αφορμή τόσο τους υπαινιγμούς του καθεστώτος Ερντογάν ότι υπήρχε αμερικανική ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του, στην άρνηση των ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιμάμη Φ. Γκιουλεν, στην στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας του YPG και φυσικά στην στήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ με κομβικό σημείο την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Όπως παρατηρεί το έγκυρο Defense Νews η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την κεφαλαιοποίηση των καλών σχέσεων με τις ΗΠΑ την περίοδο αυτή.

Εξάλλου η στρατηγική σχέση συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή ήταν το βασικό θεμα της ατζέντας των συναντήσεων που είχε στην Ουάσιγκτον ο Νίκος Κοτζιάς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τ.Μπόλτον.

Πηγή: Liberal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ