Αμερικανικό «όχι» στην Ελλάδα για τα F-35 για να μη στραφεί η Τουρκία στα ρωσικά Su-57;

F-35

Ενώ η Ελλάδα μπαίνει σε κούρσα εξοπλισμών προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική της ισχύ και τις επιχειρησιακές δυνατότητες στο Αιγαίο, αμφίβολη καθίσταται η έκβαση του σχεδιασμού για την προμήθεια μοίρας F-35 Stelth από τις ΗΠΑ, με άμεση μάλιστα παράδοση αριθμού μεταχειρισμένων αεροσκαφών.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται τελικά να δώσει πράσινο φως για αυτή την προμήθεια, φοβούμενη ότι η Τουρκία θα στραφεί ως “απάντηση” στη Ρωσία και θα αγοράσει μαχητικά Sukhoi (Su-57), απεξαρτώμενη περαιτέρω από τον κεντρικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Σε άρθρο για τα ελληνοτουρκικά το εξειδικευμένο αμερικανικό Military Watch παραθέτει απόψεις αναλυτών που εκτιμούν ότι οι ελιγμοί της Αγκυρας και οι κινήσεις της Μόσχας θα αναγκάσουν τελικά τις ΗΠΑ να αφήσουν την Ελλάδα χωρίς F-35.

Με κωλυσιεργία

Η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται βέβαια να αρνηθεί κατηγορηματικά να πουλήσει αεροσκάφη στην Ελλάδα. Μπορεί όμως να καθυστερήσει κωλυσιεργώντας προσχηματικά, ώσπου η προμήθεια να ματαιωθεί ή να μην έχει τόση σημασία στους συσχετισμούς δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την εκτίμηση αυτοί συμμερίζονται Ρώσοι αναλυτές και αξιωματούχοι στη Μόσχα. Οπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ το ρωσικό site dni24, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

«Λόγω των φόβων για αγορά ρωσικών Su-57 από την Τουρκία, η Ουάσιγκτον μάλλον δεν θα προμηθεύσει με F-35 την Ελλάδα. Επομένως, η Αθήνα θα μείνει χωρίς τα αμερικανικά μαχητικά», υποστηρίζουν οι Ρώσοι.

SU-57

Ελληνική υπεροπλία, τουρκική «απάντηση»

Το Military Watch επισημαίνει ότι με τα Rafale που αγοράζει η Ελλάδα από τη Γαλλία, αποκτά υπεροπλία έναντι της Τουρκίας, η οποία βασίζεται κυρίως στα F-16 και στα δικής της κατασκευής TF.

Αξιωματούχοι στην Αγκυρα υποστηρίζουν ότι εάν η Ελλάδα πάρει τελικά τα F-35, η Τουρκία θα έχει ως μόνη “απάντηση” τους S-400, οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να καταστρέφουν τα F-22 Raptor- ανώτερα σε απόδοση και από τα F-35.

Ο στρατηγός Nehat Eslen προειδοποίησε πρόσφατα ότι «εάν η Ελλάδα αγοράσει F-35 Stelth, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει συστήματα S-400 εναντίον τους. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αν και αποκαλούνται «αόρατα», αυτά τα αεροσκάφη είναι πλήρως ορατά στα συστήματα ανίχνευσης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων».

Ομως η Αγκυρα δεν θέλει να βασίζεται μόνο στην επίγεια αντιαεροπορική άμυνα. Χρειάζεται ένα σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος για να συμπληρώσει το σύστημα των S-400. Γι αυτό οι Αμερικανοί θεωρούν ότι εάν η Ελλάδα πάρει F-35, η Τουρκία θα σπεύσει να αγοράσει μια μοίρα προηγμένων ρωσικών μαχητικών και θα φροντίσει να τα εντάξει γρήγορα στον αμυντικό σχεδιασμό της.

H Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει συνομιλίες για την απόκτηση ρωσικών μαχητών Su-35 και Su-57. Οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία αγοράς.

Ομως στο αμερικανικό Πεντάγωνο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανησυχούν για τις εξελίξεις. Αξιωματούχοι που δεν εκφράζουν επίσημη γραμμή, υποστηρίζουν ότι «η πλήρης και άνευ όρων υποστήριξη προς την Ελλάδα στις περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι προς το αμερικανικό συμφέρον».

Με τον Μπάιντεν στην προεδρία η αμερικανική στάση μπορεί βέβαια να διαφοροποιηθεί και οι πιέσεις προς την Αγκυρα να ενταθούν. Στη “ζυγαριά” των ισορροπιών θα μπει προφανώς και το θέμα της πώλησης F-35 στην Ελλάδα.

 

Πηγή: sofokleousin.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτοί δυστυχώς είναι οι καλοί μας σύμμαχοι Αμερικανοί,στους οποίους εμείς έχουμε παραχωρήσει τα πάντα,χωρίς όπως αποδεικνύεται ,κανένα αντίκρισμα εκ μέρους των….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ