Η αμυντική βιομηχανία και τα ερευνητικά προγράμματα στα ελληνικά πανεπιστήμια

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Προβληματισμοί…

“Μια χώρα η οποία εξαιτίας της Τουρκικής απειλής είναι αναγκασμένη να δαπανά πολύ υψηλά ποσοστά του ΑΕΠ στην άμυνα δεν έχει φροντίσει, στα χρόνια την μεταπολίτευσης, μέσα από μια εθνική στρατηγική να στηρίξει μια εγχώρια, υγιή πολεμική βιομηχανία, μέσω συμπαραγωγής του προς προμήθεια πολεμικού υλικού (πολεμικά αεροσκάφη, συσκευές επικοινωνιών, άρματα, οπλικά συστήματα, πυρομαχικά κλπ) στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και της απόκτησης σχετικής τεχνογνωσίας και βέβαια μέσα από την προώθηση του τριγώνου «Ελληνικό Πανεπιστήμιο (έρευνα)- Ένοπλες Δυνάμεις- (μη κρατική) εγχώρια πολεμική Βιομηχανία», για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων αλλά και με προσανατολισμό στον εξαγωγικό τομέα.

Πολλαπλά τα οφέλη σε πολλές κατευθύνσεις και σίγουρα θα ήταν άλλη σήμερα η εικόνα της ελληνικής οικονομίας”.

Αυτά γράφω στο βιβλίο μου: «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο».

Κι όμως καθηγητές με ομάδες φοιτητών που εργάστηκαν και εργάζονται στην κατεύθυνση αυτή στο ελληνικό πανεπιστήμιο έχουν δεχθεί και δέχονται επιθέσεις και έχουν χαρακτηριστεί δολοφόνοι από γνωστές ομάδες.

Απευθυνόμενος στους σκεπτόμενους ειρηνιστές κι όχι στους ανεγκέφαλους πυροβολημένους (με τους οποίους δεν υπάρχει βάση κουβέντας) θα έλεγα να βάλλουν στη σκέψη τους και λίγο ρεαλισμό και να εξετάσουν πέρα από την ηθική των επιλογών-πολιτικών  και την ηθική του αποτελέσματος που οι επιλογές-πολιτικές αυτές οδηγούν.

Αν δεν προχωρήσουν τέτοια ερευνητικά προγράμματα η Ελλάδα απλά θα συνεχίσει να τα αγοράζει από άλλες χώρες στις οποίες βέβαια θα καταλήξουν και οι Έλληνες επιστήμονες. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν θα σταματήσει ποτέ η παραγωγή μέσων άμυνας ούτε φυσικά η Ελλάδα να εξοπλίζεται λόγω Τουρκίας.

 

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ