Αναβάλλεται η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τις κυρώσεις στη Τουρκία αλλά ξεκινάει ο διάλογος

ΕΥΡΩΠΗ

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου, αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ, σύμφωνα με την επίσημη τουλάχιστον ενημέρωση, ανέβαλε τη σύνοδο για τις 1-2 Οκτωβρίου επειδή εντοπίστηκε ένα κρούσμα της Covid-19 στο περιβάλλον του. Ο ίδιος έχει τεθεί σε καραντίνα, μολονότι το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την Δευτέρα βγήκε αρνητικό.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς. Είδηση που ήρθε λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η κρίσιμη τριμερής τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ, του Σαρλ Μισέλ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Τύπου της γειτονικής χώρας στην τηλεδιάσκεψη  «τονίστηκε πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη διερευνητικών επαφών». Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της τριμερούς, ανέφερε η ανακοίνωσε, ότι σημείωσε πως πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την αποκλιμάκωση της έντασης και να παραμείνουν ανοιχτοί και να περιφρουρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με αμοιβαία βήματα. Τόνισε επίσης πως η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος, σύμφωνα με την ανακοίνωση «εξέφρασε την εκτίμησή του για τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίας και υποστήριξε πως απαιτούνται σημαντικά βήματα από την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ