Αναδρομικά Ενστόλων: Απαλλάχθηκαν και με νόμο της εισφοράς αλληλεγγύης

Απαλλάχθηκαν τα αναδρομικά των ενστόλων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης με διάταξη στον ν. 4607/2019 του ΥΠΟΙΚ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Τι προβλέπει

 

Γεγονός είναι πλέον η πλήρης απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των αναδρομικών που καταβλήθηκαν σε όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου, μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου 4607/2019 στην οποία είχε συμπεριληφθεί σχετική διάταξη.

Όπως είχε αναφέρει και το armynow.net από τις αρχές Απριλίου είχε ενταχθεί  σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σχετική διάταξη η οποία προέβλεπε ότι απαλλάσσονται της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης όσοι έλαβαν αναδρομικά ειδικών μισθολογίων το 2018 καθώς είχε προηγηθεί παρακράτηση φόρου 20% πριν την καταβολή του.

Ο νόμος 4607/2019 του ΥΠΟΙΚ ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 25 Απριλίου  περιέχει τη συγκεκριμένη διάταξη στο Αρθρο 52: Τροποποίηση του άρθρου 60 του ν. 4172/2013 ο οποίος αναφέρει:

«Εξαιρετικά, στα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους του εφάπαξ χρηματικού ποσού των άρθρων 10 έως και 15 του ν. 4575/2018 (Α’ 192), μετά την παρακράτηση με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) που ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά».

Στη νέα Διάταξη που ψηφίστηκε προβλέπει ότι: Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 60 του ν. 4172/2013, όπως το εδάφιο αυτό προστέθηκε με το άρθρο 86 του ν. 4582/2018 (Α΄ 208), μετά τις λέξεις «για τα εισοδήματα αυτά», τίθεται κόμμα και προστίθεται η φράση «συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α».

Να σημειώσουμε ότι αποτελεί τη δεύτερη συνεχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ με επίκεντρο την μέριμνα και πρόνοια για τα στελέχη των ΕΔ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από την καταβολή των αναδρομικών. Είχε προηγηθεί η νομοθετική ρύθμιση  στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ώστε να μην χάσουν πολλοί κυρίως χαμηλόμισθοι ένστολοι τα κοινωνικά επιδόματα λόγω αλλαγής εισοδηματικής κατηγορίας με την προσμέτρηση των αναδρομικών στα εισοδήματα του 2018.

Ουσιαστικά με την τελευταία αυτή νομοθετική διάταξη κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στους ένστολους από την καταβολή των αναδρομικών τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ